2024. április 18., csütörtök

Felügyelet alatt négy Kínából hazautazó szerb állampolgár

Az esetleges koronavírussal való fertőzöttség miatt kedden felügyelet alá vontak négy szerbiai állampolgárt, akik tegnap érkeztek haza Kínából – jelentette ki Raša Milanov határrendészeti egészségügyi felügyelő. A felügyeletre akkor is szükség van, ha nem a betegség epicentrumából, Vuhanból érkeztek, hanem ezer kilométerrel is messzebbről, de olyan kínai országrészekből, ahol szintén regisztráltak már vírussal való fertőzöttséget.

A szóban forgó utasokat a belgrádi repülőtéren megvizsgálták, nem voltak lázasak és a betegség más jelei sem mutatkoztak meg rajtuk. Milanov a Szerbiai RTV-nek kijelentette, hogy a Batut Intézet óvintézkedéseivel összhangban úgy döntött, szükséges felügyelet alá helyezni őket.

– Az érintettek elővigyázatosságból védőmaszkot viseltek. Egyébként Szerbiában maradhatnak, de csak a családon belül mozoghatnak. Egyikük jelentkezett a fertőző osztályon. Különben törvényes kötelezettség hazaérkezés után egy napon belül jelentkezni az illetékes szerveknél – mondta, majd hozzáfűzte, hogy a Boszniából napokkal ezelőtt Szerbiába utazó vuhani turistacsoport tagjait ugyancsak megvizsgálták és a fővárosi közegészségügyi intézet felügyelete alá vonták. 

A 021-es rádió kérdésére a Vajdasági Közegészségügyi Intézetben megerősítették, hogy Vajdaságban nem észleltek egyetlen koronavírus-gyanús esetet sem.