2024. április 25., csütörtök

A szürke árnyalatai a Nyugat-Balkánon

Kombinált intézkedések kellenének az árnyékgazdaság megfékezésére – Az európai országok közül Szerbiában legnagyobbak a jövedelmi különbségek

A Balkán-félsziget nyugati felében továbbra is virágzik a szürkegazdaság, és bár némileg csökkent a bejelentetlenül dolgozó munkások száma, több intézkedésre, nagyobb összefogásra van szükség az (Európai Unióban informális gazdaságnak nevezett) árnyékgazdaság visszaszorítására – hangzott el a régió foglalkoztatási kérdéseivel foglalkozó szarajevói konferencián. (Egy magyarázat szerint az informális gazdaság fogalmába bele kell érteni minden, az egyének jólétét emelő munkával kapcsolatos tevékenységet, akár kíséri azt pénzmozgás, akár nem.)

Čedanka Andrićnak, a szerbiai Függetlenség Egyesült Ágazati Szakszervezetek végrehajtó titkárának a megállapítása szerint a szürkegazdaságot az alacsony bérek serkentik, ami nem más, mint a „dolgozói szegénység jelensége”, mivel a szürkegazdaság részének tekintendők azok is, akiknek van ugyan munkahelyük, de alacsony a bérük.

Szerbiában csökkenőben van a szürkegazdaság, és növekvőben a bruttó hazai termék (GDP), de mindez nem elegendő, továbbra is rendkívül nagyok a bevételek közötti különbségek.

„Növekszik a GDP, de hatalmasak az egyenlőtlenségek. Az európai országok közül Szerbiában a legnagyobbak a jövedelmi különbségek. Ez azt jelenti, hogy nem elég gazdasági növekedést jegyezni, hanem inkluzív növekedést kell elérni” – figyelmeztetett a szakszervezeti vezető a Regionális Együttműködési Tanács (Regional Cooperation Council – RCC) boszniai konferenciáján.

Mit jelent az inkluzív növekedés? Christian Ketels, a Boston Consulting Group (BCG) által alapított Henderson Institute vezető makrogazdasági elemzője egy szlovéniai szakmai tanácskozáson így fogalmazta meg: „Fontos, hogy ne csak a társadalom egy szűk rétegének segítsünk, hanem próbáljunk meg a többségnek jobb feltételeket teremteni. Arról szól az inkluzív növekedés, hogy a korábbinál többen részesedjenek a gazdaság bővülésének eredményeiből, és érezzék a pozitív változásokat, ennek kell alárendelni a gazdaságpolitikát.”

A Foglalkoztatás – a szürke árnyalatai a Nyugat-Balkánon; Az újabb és jobb munkahelyek létrehozásának regionális perspektívái munkacímű tanácskozáson Andrić egyebek között azt is elmondta: az illegális foglalkoztatás szorosan kapcsolódik a munkahelyi biztonság kérdéseihez, tehát az informális gazdaság csökkentésével számos munkahelyi sérülés elkerülhető. Az a legnagyobb gond, hogy az egyébként jó törvényeket a Nyugat-Balkánon egyszerűen nem alkalmazzák.