2024. április 19., péntek

Sikeres volt az első vajdasági e-sport-bajnokság

Az Ayaya Boys győzelmével ért véget a hétvégén Zentán megtartott döntő

Szombaton délután rendezték meg a zentai BeeHome Közösségi Házban az első vajdasági e-sport-bajnokság döntőjét, amelyet az Ayaya Boys csapata (Hallai Seiler István, Oláh Endre, Tóth Péter, Rácz Norbert és Úrfi Zoltán) nyert meg, megszerezve ezáltal a Domus utazási iroda által felkínált ötnapos kirándulást is.

Hallai Seiler István napilapunknak elmondta, nagyon jól érezték magukat a zentai rendezvényen, és szerintük a verseny szervezői, a Vajdasági Magyar Fiatalok a Fejlettebb Jövőért egyesület aktivistái nagyon színvonalas rendezvényt hoztak tető alá. A szabadkai fiatalember hozzátette, ő már jó ideje játszik a Leauge of Legends (LoL) játékkal, ám a tanulás mellett elég nehéz foglalkozni vele, mert nagyon sok időt bele kell ölni, ugyanakkor mindannyian igyekeznek minél többet gyakorolni. A bajnokságon sok minden befolyásolta azt, hogy ők legyenek a legjobbak – jegyezte meg beszélgetőtársunk, aki elmondta, hogy a csapattagok egymás közötti kommunikációja is nagyon sokat nyomott a latban, ugyanis rendkívül fontos volt, hogy tudjanak egymás fejével is gondolkozni.

– Igazából ez egy stratégiai játék, amelynek játszása előtt azt is meg kellett beszélnünk, hogy ki milyen hőst szeretne választani, melyik karakterrel szeretne játszani, mert gyakorlatilag csak így lehet nyerni – magyarázta István, aki elmondta, mivel tartományunkban nincs sok ehhez hasonló lehetőség, nagyon örülnek annak, hogy megszervezték a bajnokságot.

A mérkőzéseket a zentai és az óbecsei elődöntők, illetve a döntő ideje alatt a Twitch streaming platformon keresztül élőben is követhették az érdeklődők. A meccsek kommentátora, illetve hangulatfelelőse Botos Balázs, a Brozilla_TV csatorna házigazdája volt. Az adai fiatalember ennek kapcsán elmondta, hogy kommentátorként a legfontosabb feladata a nézők szórakoztatása volt, hogy ne egy egyhangú kommentálás legyen az egész.

– Természetesen az is nagyon fontos volt, hogy mit kommentálok, milyen megmozdulások, stratégiák történnek a mérkőzések során, illetve az is, hogy mi is járhat a játékosok fejében – magyarázta, hozzátéve, a legfontosabb az, hogy így a nézők számára is izgalmas, érdekes legyen az esemény. A fiatalember azt is elmondta, hogy nem árt, ha a kommentátor előre készül szövegekkel, illetve kérdésekkel a játékosok irányába, mert ezzel is növelheti a közvetítés minőségét. Mint mondta, szerinte a zentai bajnokság nagyon jó lépés volt annak érdekében, hogy az emberek tisztában legyenek azzal, hogy tartományunkban is megjelent az e-sport, és vannak vajdasági fiatalok, akik ezzel foglalkoznak, mert ez a jövő.

Szerbiában egyébként egy nagy League of Legends-bajnokság van, amely az egész Balkán-félszigetet felöleli, és Magyarországról is ide jönnek versenyezni. Ezenkívül persze vannak más próbálkozások is, így a zentai szervezet is a jövőben ki szeretne építeni egy hivatalos ligarendszert, amelynek keretében a LoL fejlesztőjével, a Riottal is szeretnének együttműködni, hogy a szerbiai versenyekre is tudjanak küldeni játékosokat – hangsúlyozta Híres Emil, a VMMF titkára, aki hozzáfűzte, hogy ezenfelül Magyarországon van a Magyar Nemzeti E-sport Bajnokság, amely még eléggé gyerekcipőben jár, és bár van néhány profi játékosuk, még messze vannak a világszínvonaltól. Ezzel szemben a Counter Strike játék mezőnyében nagyon sok profi játékos van, ahogyan a LoL-ban és a DOTA 2-ben is.

– Korábban, ha videójátékokkal játszottál, akkor kockának neveztek, ami degradáló kifejezés volt. Manapság van ennek egy szebbik változata, a géjmer (az angol gamer szóból), vagyis a játékos, ami egyfajta hobbi megfogalmazása is, és azokra vonatkozik, akik szeretnek videójátékokkal játszani. Ez már elfogadottabb jelző – magyarázta Botos Balázs, hozzáfűzve, hogy mivel nagyon komoly stratégiai játékokról van szó, a játszásuk során fejlett adaptációs gondolkodással lehet valamire jutni, és a legapróbb hibákat is korrigálni kell ahhoz, hogy a legjobb játékosok közé bekerülhessen valaki.

Az e-sport-bajnokságot a Vajdasági Magyar Szövetség Ifjúsági Fóruma zentai szervezetével karöltve szervezte meg a zentai egyesület. Híres Emil szerint nagyon jó hangulatban telt el a versenysorozat, és a döntő mérkőzéseit több mint százan követték élőben az interneten, sőt voltak időszakaszok, amikor a közvetítés bekerült a három legnézettebb magyar videócsatorna közé. Ezenkívül a helyszínen is sokan nézték végig a játszmákat.

– Nagyon jó meccsek voltak – jegyezte meg Híres Emil, aki elmondta azt is, hogy az elkövetkezőkben is folytatni szeretnék a versenyek megrendezését, más felállásban, de mindenképpen nagyobb közönségnek, lehetőség szerint többféle játékban is.

Perpauer Martin, a VMSZ Ifjúsági Fóruma zentai szervezetének elnöke napilapunknak elmondta, hogy már korábban is volt hasonló kezdeményezésük, amelyet az óbecseiek bonyolítottak le éves szinten, a tisztújításukat követően azonban felmerült annak a lehetősége, hogy a községek között is megszervezzék. Perpauer Martin szerint a szervezőbrigád kimagaslóan teljesített, és az e-sport-bajnokságot szeretnék évről évre tovább bővíteni.

Az idei bajnokság második helyezettje az Insane csapat lett, a harmadik helyezést a SZSZNP, a negyediket pedig WHO csapata érte el.