2024. április 19., péntek

Ajándék a gyermekosztálynak

Gyermekágyakat és egyéb bútorokat kapott a zentai kórház

A Zentai Közkórház gyermekosztálya tizenhárom kisággyal, kilenc éjjeliszekrénnyel és öt darab kisszékkel gazdagodott a németországi Csilla von Boeselager Alapítvány és az adai Duga civil szervezet együttműködése révén. Az adományokat hivatalosan tegnap reggel vette át dr. Csáki Beáta, a Zentai Közkórház igazgatója Vesna Civrićtől, a Duga civil szervezet elnökétől, de a bútorokat már használják, már mind a szobákban vannak.

Vidám, színes és biztonságos kiságyakat kapott a zentai kórház (Homolya Horváth Ágnes felvétele)

Vidám, színes és biztonságos kiságyakat kapott a zentai kórház (Homolya Horváth Ágnes felvétele)

Vesna Civrić elmondta, hogy a szervezetük közvetítő szerepet töltött be az adományok Zentára érkezésében, a felszerelést mind a Csilla von Boeselager Alapítvány gyűjtötte be, és az ideszállításukat is ők finanszírozták.

– A Csilla von Boeselager Alapítvány végrehajtó bizottságának egyik tagja Magyarcsernyéről származik, és az ő közbenjárása révén ide Szerbiába is érkeznek tőlük adományok. Az alapítvány aktivistái idős emberek, mégis ők maguk csomagolják, pakolják a segélycsomagokat. Külön köszönjük a zentai kórház igazgatójának, hogy mindig nagy örömmel fogadja az adományokat, és együttműködik velünk. Ezúttal tizenhárom kiságy érkezett, valamint kilenc éjjeliszekrény és öt kisszék. Egy újabb szállítmánnyal további négy kiságy fog érkezni, azok ugyanis már nem fértek fel a teherautóra. Az ágyakhoz matrac is jár, és most érkeznek még a lepkés és katicabogaras ágyneműk is. A bútorok nem teljesen újak, de olyan kiváló állapotban vannak, hogy sokkal szebbé teszik a kórház gyermekosztályát. A donáció pénzbeli értékéről nem is beszélnék, hiszen ezt nem lehet pénzben mérni, sokkal nagyobb az eszmei értéke. Fontos, hogy a gyermekek szép kiságyakban aludjanak, kényelmes matracokon feküdjenek, biztonságban legyenek – hangsúlyozta Vesna Civrić.

Dr. Csáki Beáta megköszönte a Duga civil szervezet összekötő szerepét, és hangsúlyozta, hogy a szervezet révén már sokadszor érkezett adomány a zentai kórházba.

– A kórházban átlagosan 150–200 gyermek fekszik bent évente, és nem mindegy, milyen körülmények között gyógyulnak, úgyhogy nagyon fontos adományt kaptunk ezúttal is. Ami a korábbi együttműködésünket illeti, a Duga civil szervezet révén kaptunk már elektromos ágyakat is, amiket a nőgyógyászati osztályon helyeztünk el, egy másik alkalommal pedig a sebészeti osztályra érkeztek ágyak ugyanígy matracokkal, ágyneművel, székekkel – emelte ki dr. Csáki Beáta.

Az átadási eseményen jelen volt Nikola Lukač, az Észak-bánáti közigazgatási körzet vezetője és Lőrinc Csongor, a zentai önkormányzat egészségüggyel megbízott tanácstagja is, és mindketten örömüket fejezték ki a donáció kapcsán.