2024. április 24., szerda

Bajban a falusi tűzoltólaktanyák

Év végéig kiderül, hogy hány önkéntes tűzoltótestülete marad Topolya községnek

Komoly fejtörést okoz az a néhány héttel ezelőtt megjelent, az egyesületek működését szabályozó törvényrendelet, amely szigorúbb előírásokba foglalja egyebek mellett az önkéntes tűzoltótestületek működési struktúráját is, a felszerelések összetételét, a tagság számát, de kötelező jelleggel határoz a bevethető gépjárműkről is. A nagyobb falvakban – néhány kivétellel – még teljesíthetőek is a szabályok, de sajnos a lakosságában erősen megfogyatkozott, elöregedett települések nagy bajba kerültek. Az önkéntes testületek munkájára viszont helyben van nagy szükség.

Nagy Simon, a bácskossuthfalvi Moravicai Önkéntes Tűzoltótestület elnöke, a topolyai Községi Tűzoltó Szövetség szakmai testületének az elnöke elmondta, hogy Bácskossuthfalván több mint 74 tettre kész nagykorú önkéntes veszi ki a részét az egyesületi munkából, 44-en szereztek a bevetésekre feljogosító képesítést, továbbá a felnőttek mintegy 40 gyermeket készítenek fel a versenyekre.

– Az új törvénynek teljesen elfogadható, észszerű, logikus elvárásai vannak. Ugyanakkor értetlenül állunk az előtt, hogy olyan költséges eszközök beszerzését is megszabja, amikkel a sík terepi viszonyok között teljesen felesleges rendelkezni. Így előírja a gépjárművel megközelíthetetlen hegyi terepen használatos háti puttonyfecskendőt, amelynek darabja több mint 8000 dinárba kerül, és az egyesületi tagságtól függ, hogy hányat kell vásárolnunk – kezdte a beszélgetést a bácskossuthfalvi önkéntes testület elnöke, akinek elmondása szerint a faluban 14 éve hivatásos csapat is végzi a dolgát, de ők kevesen vannak, és nem győznék a környező falvakban is ellátni a feladatokat.

– Három kategóriába sorolja a törvény az önkéntes testületeket a felszerelésüktől, létszámuktól függően, mi valószínűleg teljesíteni tudjuk az első fokozatot. Az eszközbeli feltételek megvásárlása hatalmas anyagi terhet ró ránk is, még nagyobbat a kisebb testületekre. A nagyobb gond, hogy vannak a szabályoknak olyan kitételei, amik akár el is lehetetleníthetik a községünk megcsappant létszámú kis falvaiban működő önkéntes testületek működését. Például ez után több ezer dináros, költséges egészségügyi vizsgálaton is át kell esnie az önkéntes tűzoltónak a szakvizsga letétele mellett. Ami viszont valóban aggasztó, hogy ha nincs meg a bevethető létszáma az egy-egy településen működő egyesület tagságának, akkor az is megszüntetéssel fenyegeti az akár több évtizedes, ha nem évszázados múlttal büszkélkedő szervezetet – figyelmeztetett a bácskossuthfalvi tűzoltóparancsnok, majd hangsúlyozta, hogy faluja önkéntes csapatának van a legkevésbé oka félni, hiszen minden nehézség, elvándorlási hullám ellenére, ők még meghatározó emberlétszámmal rendelkeznek.

– Fél évet szabott meg a törvényhozó a hiányosságok javítására. Mi Bácskossuthfalván népes és szerencsénkre tettre kész tagsággal rendelkezünk, szükség esetén önkénteseink kamiont is javítanak. Topolya segítségével igyekszünk teljesíteni a feltételeket. A számunkra kiszabott keretösszeg véges, de szerencsénkre a községi illetékesek felismerték, hogy tűz-, és katasztrófahelyzetekben, vagy időjárási viszontagságok esetén milyen nagy szükség van minden településen az önkéntesek jelenlétére. Mégis félő, hogy mind a 9 községbeli testület képtelen lesz megfelelni az országos rendelet elvárásainak – tette hozzá Nagy Simon. A Topolyai Tűzoltó Szövetség abban reménykedik, hogy a törvényt – figyelembe véve a régiónkra jellemző társadalmi változásokat – flexibilisen kezelik majd az illetékesek, tekintettel arra, hogy az önkéntes testületek működése elengedhetetlen egy olyan nagy községben, mint Topolya. Mint ahogy abban is bíznak, hogy az illetékes minisztérium kedvező elbírálásban részesíti az egyébként Euro 3-as motorral üzemelő, adományként érkezett tűzoltókamionok regisztrációjának kérdését is. Ez a topolyai Hadzsy János Önkéntes Testület mellett a bajsai, és a zentagunarasi csapatot is érinti.