2024. március 19., kedd
TEMERINI KÖZLEKEDÉSI GONDOK

A nehéz gépjárművek rongálják az utakat

Az utóbbi hetek, hónapok gyakorlatává vált, hogy Đuro Žiga polgármester munkatársaival ellátogat egy-egy városrészbe és elbeszélget a környék polgáraival többnyire a közműhálózati gondokról, de más panaszokról is. A múlt héten a polgármester az I. Helyi Közösségben tartott beszélgetést a polgárokkal.

Fotó: Góbor Béla

Fotó: Góbor Béla

Témaként felmerült az utak rossz állapota. Kifejezetten a városon áthaladó, regionális útnak a szőregi útkereszteződéstől a Telep felé eső része vált használhatatlanná, amelyet a mélyedések, gödrök elsimítása érdekében legyalultak, de nem húztak rá új aszfaltréteget. A polgármester reagált a felvetésre és elmondta, hogy a városon áthaladó két regionális út a Szerbiai Utakhoz tartozik, ez a közvállalat van megbízva karbantartásukkal. Az önkormányzatnak tudomása van az út állapotáról, többször is sürgették a megkezdett javítás befejezését, de úgy tűnik, hogy az év végén elfogyott a pénz, de van remény arra, hogy a városon áthaladó főutat teljes hosszában leaszfaltozzák.

Más gondot jelentenek az utcákban a helyi utak, amelyeknek egy része jó állapotban van, de egyes utcákban rendkívül rosszak az utak, sőt van ahol nem is épült kemény burkolatú út. Az utóbbi években mindenfelé elszaporodtak a nehéz tehergépkocsik, ezzel nem számoltak a helyi utak tervezésekor és építésekor. Az önkormányzat az idei évre 50 millió dinárt tervezett az utak, és 20 millió dinárt a járdák (Temerinben a főutcán) és a kerékpárutak javítására. Az erre vonatkozó közbeszerzési pályázatot február dereka táján hirdetik meg.

Temerin az áthaladó forgalom szempontjából az utóbbi években szűk garatnak számít, a megnövekedett számú nehéz gépjárművek forgalma miatt. Néhány hónappal ezelőtt az önkormányzat megbeszélést folytatott a tartományi kormánnyal a Járekról Újvidékre vezető út belátható időn belül négy sávosra való szélesítéséről, erre ígéretet is kaptak. De továbbra is megmarad a Járekon és Temerinen áthaladó út szűk garat problémája. A gond megoldását a Temerint megkerülő út megépítése jelentené, erről néhány napja Óbecsén Aleksandar Vučić államelnök is beszélt.