2024. április 19., péntek

Az Oroszlánkirály uralkodása Szabadkán

Sikeres évet tudhatnak maguk mögött mozijaink

Szabadkának jelenleg két mozija van, és Palicson is működik egy, amelyek kínálatában hollywoodi sikerfilmek, művészfilmek, hazai és magyar filmalkotások egyaránt megtalálhatók. A Lifka Sándor Art mozi, az Eurocinema és a palicsi Abbázia mozi illetékeseit arról kérdeztük, hogy az elmúlt évben hány néző váltott jegyet a vetítésekre, és milyen újdonságra számíthatnak a mozinézők az idei évben.

A Lifka Sándor Art moziban közel 36 ezren váltottak jegyet (Fotó: Patyi Szilárd)

A Lifka Sándor Art moziban közel 36 ezren váltottak jegyet (Fotó: Patyi Szilárd)

– Minden évben arra törekszünk, hogy megnöveljük a nézőszámot. Ezt az elmúlt évben is sikerült elérnünk. 2019-ben a nézők száma megközelítette a 36 ezres számot. Az előző év júniusában a mi mozink is elkezdte a 3D-s vetítéseket, amihez megközelítőleg egymillió dinárra volt szükség. Csak a 3D-s vetítésekre több mint 5700-an váltottak jegyet, ami hat és fél hónap alatt igen szép szám. Az elmúlt évben összesen 1273 vetítésünk volt – mondta Gordana Guberinić, a Lifka Sándor Art mozi igazgatója.

Az igazgatótól megtudtuk, hogy az elmúlt évben az Oroszlánkirály című Disney animációs film volt a legnézettebb 1731 nézővel, de sokan váltottak jegyet a Balkáni határ (Balkanska međa) című hazai filmre is, összesen 1326-an. Jól teljesített a pénztárnál még Todd Phillips képregényfilmje, a Joker és a Jégvarázs 2 is. Gordana Guberinić az idei évben átfogó felújítási munkálatokat szeretne elvégeztetni a mozin, mindenekelőtt a géptermet és a vetítőtermet szeretné megújítani.

A Szabadegyetemen működő Eurocinemában a tavalyi év főleg a felújítási munkálatokról marad emlékezetes. Erről Eva Zrnić, a Szabadegyetem kulturális eseményeinek menedzsere a következőket nyilatkozta lapunknak:

– Sikeres évet tudhatunk magunk mögött, függetlenül attól, hogy a felújítási munkálatok miatt a mozi két hónapig zárva tartott. A felújításnak köszönhetően azonban valami olyat kaptunk, amire majdnem négy évtizedet vártunk. Egy modern mozitermet, kényelmes ülőhelyekkel, és egy új vetítővászonnal. Így a két hónap kényszerszünet ellenére sikerült az előző évek nézőszámát meghaladnunk. 2019-ben több mint 35 ezer nézőnk, és több mint ezer vetítésünk volt – mondta a menedzser.

A Eurocinemában a Joker volt a legnézettebb film, amelyre valamivel többen, mint kétezren váltottak jegyet, de az Oroszlánkirály és a Jégvarázs 2 is megközelítette a kétezres nézőszámot. Eva Zrnić hozzátette, hogy náluk általában a horrorfilmek és az animációs filmek a legnézettebb filmműfajok. A hollywoodi sikerfilmek garantált telt házas vetítést jelentenek. A menedzser az idei tervekkel kapcsolatban elárulta, hogy 2020-ban lehetővé válik az online jegyfoglalás az Eurocinemában. Online jegyet foglalni a mozi új honlapján lehet majd, amelynek fejlesztése már folyamatban van. Az új honlap az online jegyfoglalással a tervek szerint egy hónap múlva már elérhető lesz a világhálón.

A palicsi Abbázia mozi elmúlt évét Svetozar Dimović, a mozi menedzsere értékelte lapunk számára.

Az Abbázia mozi új kiállítóterme (Fotó: Patyi Szilárd)

Az Abbázia mozi új kiállítóterme (Fotó: Patyi Szilárd)

– Mi, mint új mozi, amely 2018. november 3-án kezdte meg a rendszeres vetítéseket, meg vagyunk elégedve az előző évvel. 2019-ben a mozink nézőszáma 15 és 20 ezer között volt. Sokan érkeznek hozzánk Szabadkáról, mert mi egyvalamiben különbözünk a városi moziktól: a vetítőterem mellett itt kávézó is működik, és mindent, amit itt vásárolnak a nézők, legyen az popcorn, nachos, üdítőital vagy kávé, bevihetik a moziterembe – összegezte Svetozar Dimović.

Az Abbázia mozit leginkább a gyermekek keresték fel, így a legnézettebb alkotások itt az animációs filmek voltak. Ezek közül is az Oroszlánkirályra és a Jégvarázs 2-re váltottak jegyet legtöbben. A játékfilmek közül a hollywoodi kasszasikerek, mégpedig a Bosszúállók: Végjáték és a Star Wars: Skywalker kora volt a legnézettebb. A filmvetítések mellett az Abbáziában megnyitottak egy új helyiséget is a nemdohányzók részére, amely egyben egy kiállítóteremként is funkcionál. Az idei évben várhatóan befejeződnek a nyári mozi kialakításának munkálatai. Emellett a mozi intenzív tárgyalásokat folytat magyar filmforgalmazókkal annak érdekében, hogy idén már magyar nyelvű filmeket és rajzfilmeket láthassanak a nézők Palicson.

Nyitókép: A Lifka Sándor Art moziban közel 36 ezren váltottak jegyet (Fotó: Patyi Szilárd)