2024. április 25., csütörtök

„Kisebbségben vagyunk, de dolgozunk”

Az SZHP hajdújárási helyi szervezetének tevékenységéről

A Szerb Haladó Párt szabadkai városi szervezete székházában kedden sajtótájékoztatót tartottak, amelynek keretein belül a párt tisztségviselői azon közelmúltban megvalósult hajdújárási és királyhalmi projektumokról számoltak be, amelyek megvalósulásában ezen párt tagjai is részt vettek.

Jasmina Stevanović, az SZHP városi szervezetének szóvivője két projektumot emelt ki, az egyik a Hajdújárás mellett lévő illegális szemétlerakó felszámolása volt, míg a másik a közvilágítás bővítésére vonatkozott.

Fehér Illés és Jasmina Stevanović (Fotó: Gergely Árpád)

Fehér Illés és Jasmina Stevanović (Fotó: Gergely Árpád)

– Az illegális szemétlerakó egy több évtizedes problémát jelentett Hajdújáráson. Innen az elmúlt időszakban több mint 150 tonna hulladékot szállítottak el, sőt térfigyelőrendszert is kialakítottak a területen, amivel meg szeretnénk akadályozni, hogy újra szemétlerakó hellyé váljon. Ezen projektum pártunk hajdújárási helyi szervezetének segítségével valósult meg, amely donációk útján biztosította a térfigyelőrendszer kiépítéséhez szükséges pénzeszközöket, természetesen a helyi önkormányzat és az illetékes minisztérium támogatása mellett. Másrészt folyamatosan dolgozunk azon, hogy a közlekedésbiztonságot magasabb szintre emeljük. Ennek érdekében több útszakaszon is szeretnénk megoldani a közvilágítást. A napokban a Hajdújárást és Noszát összekötő útszakaszra másfél kilométer hosszan kerültek ledlámpák, mert a polgárokkal való beszélgetések során úgy ítéltük meg, hogy rendkívül nagy jelentőséggel bír számunkra – fogalmazott a szóvivő.

A közvilágítás javítása érdekében tett lépéseket emelte ki Fehér Illés, az SZHP hajdújárási helyi szervezetének elnöke, a hajdújárási helyi közösség tanácsának alelnöke is.

A Hajdújárást és Noszát összekötő úton ledlámpákat szereltek fel (Fotó: Gergely Árpád)

A Hajdújárást és Noszát összekötő úton ledlámpákat szereltek fel (Fotó: Gergely Árpád)

– Az SZHP hajdújárási helyi szervezetének kilencven tagja van, és ez a szám folyamatosan emelkedik. Emellett 150 aktivista segíti a munkánkat. A faluban az elmúlt időszakban olyan helyeken oldottuk meg a közvilágítás problémáját, ahol ez 30–40 éve csak álomnak tűnt. Mindezt kemény munkával sikerült elérni. Jelen sajtótájékoztatót azért szerveztük meg, hogy a szélesebb közvélemény is tudomást szerezzen arról a munkáról, amit végzünk. Igaz, hogy helyi közösségi szinten kisebbségben vagyunk, de dolgozunk, és terveink is vannak – fogalmazott Fehér Illés.

A felszólalók emellett szót ejtettek azokról a jótékonysági akciókról, amelyeket heti rendszerességgel megszerveznek a hajdújárási és a királyhalmi helyi közösség területén. Mint mondták, a rászoruló családoknak megközelítőleg 300 köbméter tűzifát juttattak el, emellett az újszülöttek családjainak is ajándékcsomagot osztottak, ugyanakkor a nagycsaládosoknak vásárlási utalványt biztosítottak, mindezzel erősítve a tartományi és köztársasági vezetés népesedéspolitikáját.