2024. április 20., szombat
MAGYARKANIZSAI EGÉSZSÉGHÁZ

Nők a figyelem középpontjában

A méhnyakrák elleni küzdelem hete alkalmából a múlt héten ingyenes szűrővizsgálaton vehettek részt a Magyarkanizsai Egészségházban a községbeli nők. Gyólay Karolina igazgatónő hangsúlyozta, rendkívül fontosnak tartják a nők egészségvédelmének minél magasabb szintre való emelését.

Gyólay Karolina (Jenei Klementina felvétele)

Gyólay Karolina (Jenei Klementina felvétele)

– Ez a megelőző vizsgálat azért fontos, mert a méhnyakrák a női populációban a rákos megbetegedések között a negyedik leggyakrabban előforduló betegségtípus. A halálozások okaként pedig második a sorban. Éppen ezért elengedhetetlen az a pár perces vizsgálat, amellyel időben fel lehet fedezni és orvosolni lehet a bajt. A községben a 25–49 év közötti nők képezik az elsődleges célközönséget, mert ők a legveszélyeztetettebbek, őket próbáltuk bevonzani a múlt héten az ingyenes szűrővizsgálatokra, valamint tájékoztató pulttal is készültünk számukra. Annak ellenére, hogy összesen 5500 fő tartozik ebbe a populációba, mindössze 600-an jönnek el ellenőrzésre, ezt a számot szeretnénk növelni, ezért szerveztük meg ezt az akciót is – hangsúlyozta Gyólay Karolina.

A nőgyógyászati rendelőben dr. Varbai Valéria várta a pácienseket, aki a méhnyakrák kialakulásáról is beszélt az érdeklődőknek.

Dr. Varbai Valéria (Jenei Klementina felvétele)

Dr. Varbai Valéria (Jenei Klementina felvétele)

– A méhnyakrák valójában a méh alsó részének a megbetegedése. A legfőbb kórokozója a humán papillomavírus, ami mellett rizikófaktorként szerepel az alkoholfogyasztás, a dohányzás, a korai szexuális élet, a gyakori partnercsere, ami magával vonja a szexuális úton terjedő betegségeket. Ez a betegség gyakori szűréssel időben kimutatható. Törletvétel után a minta laboratóriumba kerül, ahol tudják analizálni, hogy a sejtek normálisak vagy abnormálisak – magyarázta a doktornő.

Invazív rákot a községben nagyon ritkán fedeznek fel, a gyógyulási arány, ha időben észreveszik a betegséget, százszázalékos, éppen ezért rendkívül fontos, hogy a legveszélyeztetettebb korosztályhoz tartozó nők rendszeresen részt vegyenek a szűrővizsgálatokon.