2024. március 28., csütörtök
SAKK – WIJK AAN ZEE, 2020

Caruana nagy sikere

A hollandiai kisvárosban, Wijk aan Zeeben immár 82. alkalommal rendezték meg a Tata Steel elnevezésű sakkfesztivált. A figyelem középpontjában természetesen a szupertorna állt, ahol a norvég világbajnok Magnus Carlsen nyolcadik diadalára készült, de óriási meglepetésre a két évvel ezelőtti kihívója, az amerikai Fabiano Caruana megelőzte, és élete első diadalát aratta ezen a tornán. A bombaformában versenyző Caruana két pontot vert rá a második Carlsenre, és a márciusi világbajnokjelölti torna első számú esélyesévé lépett elő. A tavalyi évben sikert sikerre halmozó, mindent megnyerő Carlsen győzelmét várta a sakkvilág, de most játékából hiányzott az átütő erő, így a második hely sem sikertelenség számára. Carlsen a verseny során egy hihetetlen rekordot állított fel, már 120 parti óta veretlen, és ezt a számot a következő versenyeken csak tovább növelheti. Harmadik helyen az amerikai Wesley So végzett.

A 13 fordulós körverseny végeredménye: Caruana 10, Carlsen 8, So 7,5, Van Foreest és Dubov 7, Giri, Anand, Duda és Firouzja 6,5, Xiong és Artyemijev 6, Vityiugov 5, Yu 4,5, Kovaljev 4 pont.

Szent Száva-kupa – Bajsa, 2020

A bajsai Szegi Lajos ifjúsági sakk-klub január 26-án ismét megszervezte Bajsán a Szent Száva-sakkversenyt, amelyre az idén összesen 79-en neveztek be, ami csaknem 30 résztvevővel több, mint a tavalyi. A kilencfordulós rapidversenyen a zombori Novak Pezelj nemzetközi mester nem ismert tréfát, 8,5 ponttal magabiztosan végzett az élen. Második lett egy pont hátránnyal Branko Čopić, a harmadik helyen jobb mezőnyértékkel a zentai Ljubomir Vranić végzett, megelőzve holtversenyes társát, Vlastimir Kovačićet.

A további sorrend: Petković, Leđenac és Mészáros Béla 6,5, Petrović, Pavkov, Kecskeméti Árpád, Zlatić és Lazor 6, Radović Jovica, Pardić, Halasi, Tovilović, Skenderović, Bilić Milanko, Radović Periša, Matković és Tunguz 5,5 pont stb.

Az ifjúsági versenyen tízen indultak, a két zentai ifinek nem volt méltó vetélytársa, Konc Olivér 8,5 ponttal lett az első, Sabo Marko 8 ponttal követte, harmadik lett 6 ponttal Egon Kristanov.

A főversenyen az első tíz helyezett részesült pénzdíjazásban, valamint a szervezők további öt különdíjat is kiosztottak.