2024. április 19., péntek

Neves szerb festők alkotásai Ljubljanában

Holnap nyílik meg a szlovén fővárosban az újvidéki Matica srpska Képtár kiállítása
Jelena Ognjanović mgr.

Jelena Ognjanović mgr.

A tartományi székvárosi Matica srpska Képtár idei első programja, A szerb modernizmus 1880–1950 című tárlat holnap nyílik meg Ljubljanában, a Szlovén Nemzeti Galériában. A kiállítás kurátorai dr. Tijana Palkovljević Bugarski és dr. Andrej Smrekar, szakmunkatársai pedig Jelena Ognjanović, Nikola Ivanović és Stanislava Jovanović Mindić. A kiállítást, amelyen dr. Barbara Jaki, a Szlovén Nemzeti Galéria vezetője és dr. Tijana Palkovljević Bugarski mond köszöntőt, Szlovénia és Szerbia művelődési miniszterei, Zoran Poznič és Vladan Vukosavljević nyitják meg ünnepélyesen – hangzott el a Matica srpska Képtár minapi sajtótájékoztatóján.

– Az újvidéki Matica srpska Képtár a ljubljanai galéria felkérésére elhatározta, hogy a gyűjteményének egy részét ott bemutatja – nyilatkozta lapunknak Jelena Ognjanović, e tárlat egyik szakmunkatársa, aki egyébként múzeumi munkatárs, múzeumi edukátor is. – Ötven alkotó összesen 86 munkáját: 75 festményt, 7 szobrot és 4 grafikát tartalmaz a gazdag kiállítás az 1880 és 1950 közötti időszakból. Olyan neves festők alkotásai szerepelnek, mint amilyen Uroš Predić, Paja Jovanović, Stevan Aleksić, Ivan Tabaković, Nadežda Petrović, Petar Dobrović, Sava Šumanović, Milan Konjović, Petar Lubarda, valamint a közvélemény számára kevésbé ismert festők műveit is kiállítjuk, és ez együttesen adja a szerb modernizmus keresztmetszetét. A kiállítást május 3-áig tekintheti meg a közönség, valamint kísérőprogramok is lesznek. Magunkkal visszük a gyermekkiadványainkat, mivel a ljubljanai nemzeti galéria ismeretterjesztő gyermekprogramokat is fog szervezni. Természetesen érdekes szakmai tárlatvezetésre is számíthatnak a látogatók. Mivel a rendezvényt Szlovénia és Szerbia művelődési miniszterei nyitják meg, ily módon hivatalosan is megerősítik a két ország közötti kulturális együttműködést.

* A pályaválasztó végzős olvasóinknak elmondaná-e, milyen tanulmányok befejezése után hogyan került a Matica srpska Képtár jeles szakemberei közé?

– Sikerült az tanulnom, amit szeretek, és sikerült művészettörténész diplomát szerezni a belgrádi Bölcsészettudományi Karon. Az okleveles művészettörténészeknek az újvidéki Matica srpska Képtár lehetőséget adott, hogy volontőrként kipróbálják magukat a szakmai munkában. Az önkéntes és a gyakornoki munka nyitotta meg az utat, hogy álláshoz is jussak, és bizonyos idő után elvégezzem a mesterképzést az Újvidéki Bölcsészettudományi Kar pedagógiai szakán. A gyermekeknek, fiataloknak és felnőtteknek szánt ismeretterjesztő programokkal vagyok megbízva. A feladatom ugyanis abból áll, hogy a múzeum szakembereinek munkáit bemutassam úgy, hogy azt a legkülönbözőbb érdeklődésű és korú múzeumlátogató szépen meg tudja érteni. Élvezem a munkámat, mert sokszínű, és sokféle feladatom van. A közönséggel állandóan kommunikálok, ami arra ösztönöz, hogy keressem azt a módot, amellyel mindenkihez közelebb hozhatom a képtárban őrzött képzőművészeti alkotásokat. A kismuzeológus programmal például a középiskola negyedikes diákjait képeztük, a 2018/2019. tanévben e képzés során megismerkedtek a képtárunkban dolgozó szakemberekkel és az ő munkájukkal (a kiállítások kurátoraival, konzervátorokkal, a múzeumi edukátorokkal). Megismerték a képtárat belül, a háttérben zajló munkát. Aztán az ő ötleteik alapján, velünk együtt összeállították a kiállításukat: kiválasztották a képtár gyűjteményéből azokat az alkotásokat, amelyeket meg akartak mutatni a kortársaiknak. Így meggyőződtek arról, hogy a kultúra, amikor a fiatalok közelébe kerül, mennyire érdekes lehet a számukra, és hogy sok mindenre meg tudja őket tanítani.

Egyébként több mint tizenkét éve ismeretterjesztő programokat valósítunk meg az 5-től 12 éves gyermekek számára, és minden programhoz nemcsak szerb, hanem idegennyelvű rajzos-képes kiadványokat készítünk, hogy megmutassuk nekik, az idegennyelveket a művészeten keresztül is tanulhatják. Valamint tesszük ezt azért, hogy a külföldről érkező családok ilyen érdekes módon megismerkedhessenek a képzőművészeti gyűjteményünkkel – mondta Jelena Ognjanović.