2024. április 24., szerda

Amit mindenkinek látnia kell

Kikindai csoda címmel beszélgetésre került sor Bela Durancival a Terra múzeumról

A szabadkai Kortárs Galériában, pénteken este Kikindai csoda címmel beszélgetés zajlott Bela Duranci művészettörténésszel. A rendezvény során bemutatásra került a szöveggyűjteménye is, amelynek témája a nagykikindai Terra múzeum létrehozásának története. A Terra múzeum legfőképpen a nagy formátumú terrakotta alkotásaival emelkedik ki. Megvalósulása visszavezethető az 1982-es évbe, amikor megalakult a Terra nemzetközi szimpózium. Minderről az est folyamán Bela Durancival Jasmina Jovančić Vidaković kurátor beszélgetett.

– Különleges turistalátványosságért nem kell Párizsig vagy Egyiptomig utazni, elég Nagykikindára menni, mert a Terra világszinten is egyedinek számít. A kezdeményezés gyökerei a régi időkbe nyúlnak vissza, mígnem 1982-ben Slobodan Kojić szobrász felismerte a téglagyár elhagyatott részlegeinek lehetőségeit, és a Terra művésztelep alkotótevékenysége megkezdte egyedi tevékenységét, amely mára múzeummá nőtt ki. Természetesen voltak nehéz időszakok is, akadtak, akik ellenezték ezt a kezdeményezést, de végül mégis felülkerekedett az, hogy egy újszerű, addig soha nem látott és megismételhetetlen agyagvilág lett megalkotva. A Terra működését szinte a kezdetektől kísérem. Azzal, hogy múzeummá vált, még nem ért véget és nem vált zárttá. Ez ma is egy nyitott iskola, ahol hallgatók gyakorlatoznak, a Terra szimpózium résztvevőinek hetven százaléka pedig mára a világ számos felsőfokú intézményeiben oktat. A Terra a mai napig is formálódik, és valóban Kikinda nagy csodája, hiszen világhírnévre és nemzetközi elismerésre tett szert. Ne feledkezzünk meg a saját gyökereinkről, mert nálunk is vannak csodák! Mindig azt halljuk, hogy Vajdaság poros és sáros. Ez a sár valójában agyag, a Pannon-tenger maradványa, amibe beleivódott az idő, meglelhető benne a múlt, a jelen és a jövő is – hallottuk egyebek közt Bela Durancitól.

A Terra múzeum az egykori nagykikindai kaszárnyában kapott helyet, ahol a támogatásoknak köszönhetően 2017 decemberében nyílt meg. A Kortárs Galériában megtartott beszélgetésen jelen volt Slobodan Kojić, a TERRA alapítója és művészeti igazgatója is:

– Amint a városvezetőség aláírta a szerződést a hadsereg illetékeseivel, néhány napra rá máris megtartottuk az akkor leendő múzeum megnyitóját, így akartuk nyilvánossá tenni az eseményt, úgymond megjelölni a területet. Újdonságnak számít, hogy jelenleg egy szoborparkon dolgozunk. A volt kaszárnyában még egy területhez jutottunk, oda szeretnénk helyezni azokat a nagy formátumú szobrokat, amelyek a központi épület körül helyezkednek el, és azt is tervezzük, hogy ez a park egyben egy botanikus kert is legyen – emelte ki Slobodan Kojić, akinek elmondása szerint Bela Duranci szöveggyűjteménye a Terrának új dimenziót adott, megkoronázta a több évtizedes tevékenységét és ezért tiszta szívből hálás neki.

A Terra munkájának kísérésében Zdenko Štricki fotóművész is Bela Durancival tartott, és fotókat készített a szöveggyűjteményhez:

– A képek fele annyira sem adják vissza az élményt, mint élőben látni ezeket az alkotásokat. A nagykikindai Terra itt van Vajdaságban, nincs messze, és kár kihagyni – mondta Zdenko Štricki.

Bela Duranci szöveggyűjteménye egyelőre adathordozó által szerezhető be, de a remények szerint hagyományos könyv formájában is megjelenik.