2024. április 24., szerda

Rabosították Varju Lászlót

Rabosították tegnap, hétfőn Varju Lászlót, a Demokratikus Koalíció (DK) alelnökét a Központi Nyomozó Főügyészség Könyves Kálmán körúti székházában. A politikustól ujjlenyomatot vettek és fényképeket készítettek, de nem vették őrizetbe.

Varju Lászlót a választás rendje elleni bűntettel, garázdaság vétségével és súlyos testi sértéssel gyanúsítják.  

A DK-s politikus rabosítása után azt nyilatkozta a médiának, biztos az igazában, hozzátette, hogy ő a szólásszabadság érdekében állt ki az MTVA székházában. Varju László megmutatta az újságíróknak és a helyszínen várakozó 100–150 főnyi szimpatizánsnak a tintával bekent tenyereit, és azt mondta, „nem nekem, hanem előbb utóbb nekik kell kezet mosni”. Hozzátette véleménye szerint ugyanazok rendelték meg a rabosítását, akik elrendelték, hogy az MTVA-székház előtt képviselőket vegzáljanak és akik törvénnyel próbálják csökkenteni a képviselők ellenőrzési jogát.

Az ártatlanságát hangoztató politikus kijelentette, hogy „az ügyészség is a Fidesz NER-rendszeréhez tartozik és ők piszkolták össze a kezemet, ami egyébként tiszta”. Varju László a biztonságiakkal való dulakodás közben a köztelevízió székházában követte el azt, ami miatt garázdasággal és testi sértéssel gyanúsítják. Ez akkor történt, amikor 2018 decemberében több országgyűlési képviselő bement az MTVA székházába, ahol öt pontból álló követelést akart a köztelevízió adásában beolvastatni. Garázdaság miatt azért folyik eljárás a politikus ellen, mert Varju László – azért, hogy bejusson a stúdióba – nekirontott a biztonsági szolgálat sorfalának és dulakodás közben megszorította az egyik biztonsági őr vádliját. Súlyos testi sértés miatt pedig azért, mert Varju László később a székház első emeletén be akart menni arra a folyosóra, ahonnan a vezérlőhelyiségek és a hírszerkesztőség ajtajai nyílnak, és többszöri felszólításra sem távozott onnan. Erőszakos ellenállása miatt végül testi kényszert alkalmaztak vele szemben. A politikus továbbra is ellenszegült, a földre feküdt, elkapta és kihúzta egy biztonsági őr lábát, aki emiatt a földre esett és nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett.

A választás rendje elleni bűntettel azért gyanúsítják, mert Varju László 2018 februárjában az egyik budapesti egyéni választókerület országgyűlési képviselőjelöltjeként, egy független jelöltnek anyagi juttatást ígért, hogy lépjen vissza a javára.

Több ellenzéki párt, a Demokratikus Koalíció, az MSZP, a Párbeszéd, az LMP és a Magyar Liberális Párt is tiltakozott az ellen, hogy Varju Lászlót rabosították.

A szocialista Bangóné Borbély Ildikó a rabosításra utalva azt mondta, hogy a többi ellenzéki képviselő keze még nem tintás, de bármikor az lehet. A Fidesz-KDNP törvényekkel szűkíti az ellenzéki politikusok jogait, de a magyar jog mindenkire vonatkozik, a kormánypártiakra is – fogalmazott.

Bősz Anett, a Magyar Liberális Párt elnöke leszögezte, bármilyen eljárások is induljanak az ellenzéki képviselők ellen, akkor is ki fognak állni egymásért, mert nem lehet őket megfélemlíteni. Tordai Bence, a Párbeszéd képviselője arról beszélt, hogy az eljárással nem csak Varju László ellen intéztek támadást, hanem mindazok ellen is, akiket a politikus képvisel.

Kanász-Nagy Máté, Újpest LMP-s alpolgármestere is szolidaritásáról biztosította Varju Lászlót. A politikus elképesztőnek nevezte, hogy az ügyben „a Nemzeti Együttműködés Rendszere (...) nem a felelősöket, nem a bántalmazókat állítja pellengérre, hanem Varju Lászlót szeretné megfélemlíteni”.