2024. április 20., szombat

Meggyőző fölénnyel nyert a Fidesz jelöltje Győrben

Meggyőző fölénnyel nyerte Dézsi Csaba András, a Fidesz-KDNP jelölte meg vasárnapi időközi polgármester-választást Győrbe, amelynek a kiírására azért volt szükség, mert a tavaly október 13-án megválasztott, botrányba keveredett Borkai Zsolt lemondott tisztségéről.

Dézsi Csaba András (Fotó: MTI)

Dézsi Csaba András (Fotó: MTI)

A leadott szavazatok százszázalékos feldolgozottsága alapján Dézsi Csaba András a voksok 56,14 százalékát szerezte meg (23 932 szavazatot kapott). A 96 győri szavazókörből 95-ben végzett az első helyen.

AZ MSZP-DK-Momentum-Jobbik-LMP jelöltjeként induló Pollreisz Balázs a szavazatok 39,05 százalékát kapta (16 646 voksot).

Balla Jenő (Összefogás Győrért) a voksok 2,17 százalékát kapta, 923 szavazatot, a Mi Hazánk színeiben induló Géber József 1,28 százalékot, 546 szavazatot szerzett. A két független jelöltre, Hajnal Jánosra a szavazók 0,76 százaléka adta le voksát (325 szavazat), míg Kirchfeld Máriára a voksok 0,6 százaléka (257 szavazat) jutott.

A névjegyzékben 101 629-en szerepeltek, közülük 42 943-an szavaztak, a részvételi arány így 42,25 százalékos volt.

A frissen megválasztott polgármester az M1 műsorában vasárnap este elmondta: a választás fő kérdése volt, hogy az emberek megértik-e a kampányt, azt, hogy nyitott várost tervez és együtt építeni tovább Győr városát, vagy pedig bástyát képez az egyesült ellenzék Győrben, azért hogy a kormánnyal csatározzon. Emiatt Dézsi Csaba András köszönetet mondott azoknak, akik rá szavaztak.

Emlékeztetett arra, hogy Győrben a 15 fős testület több mint 2/3-át teszi ki a Fidesz KDNP frakciója, célszerű, hogy a polgármester is ebben a konstrukcióban dolgozzon. Elmondta: kinyitják a városházát, egyeztetnek az emberekkel, civil szervezettekkel, kamarákkal, mert íróasztal mellett nem mindig lehet jó megoldást találni.

Dézsi Csaba András szerint volt tétje a választásnak, nem lehet megelégedni az elért eredményekkel. Jelezte: abban hisz, hogy a munkát csinálni kell, célja, hogy felpörgessék az ügyintézést a városházán.

Új korszak kezdődik Győr életében Dézsi Csaba András, a kormánypártok jelöltjének polgármesterré választásával – értékelte a kisalföldi városban tartott vasárnapi voksolás eredményét a Fidesz kommunikációs igazgatója hétfőn Budapesten. Hollik István hozzátette: személyesen is ismeri a most megválasztott városvezetőt, és biztos benne, hogy a győriek bizalmát kőkemény munkával fogja meghálálni.

A kommunikációs igazgató úgy fogalmazott: a kormánypártok számára ez nemcsak választás volt, hanem becsületbeli ügy is. Kiemelte: a választás eredménye egyértelmű, a Fidesz-KDNP jelöltje fölényesen nyert.

Kérdésre válaszolva a kommunikációs igazgató azt mondta: a Fidesz-KDNP mindig is arra törekedett, hogy erős és sikeres országot építsen. Mindig remélik, hogy az elvégzett munkával kiérdemlik a választópolgárok bizalmát. Ugyanakkor hangsúlyozta: a győri polgármesterjelölt kiváló választás volt, Dézsi Csaba Andrásról mindenki tudja, hogy lokálpatrióta, egész életét Győr fejlesztésének szentelte, hétszer választották meg önkormányzati képviselőnek, és sikeres, aktív szívsebész.

„Jó jelölt kell és keményen kell dolgozni, hogy kiérdemeljék az emberek bizalmát” – foglalta össze Hollik István, hozzátéve: a kormánypártoknak ez iránymutatás a jövőre nézve.