2024. március 28., csütörtök
KORONAVÍRUS-JÁRVÁNY

Peking komolyan veszi a kór elleni küzdelmet

Kína le fogja győzni az új koronavírus-járványt – jelentette ki Hszi Csin-ping kínai elnök tegnap Pekingben, amikor az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatójával találkozott. A kínai államfő kiemelte: Peking számára elsődleges fontosságú az emberek biztonsága és egészsége, ezért nagyon komolyan veszi a járvány elleni küzdelmet.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO vezetője, akit Vang Ji kínai külügyminiszter is fogadott, elégedetten nyilatkozott a Kínában alkalmazott óvintézkedésekről, és úgy fogalmazott: biztos abban, hogy Kína képes megfékezni a járvány terjedését. A WHO támogatja a kínai intézkedéseket, és szeretné elmélyíteni a távol-keleti országgal folytatott kommunikációt és együttműködést – jelentette ki.

Kínában a fertőzöttek száma elérte a 4535-öt, a halottak száma pedig 106-ra nőtt. A fertőzés a Tibeti Autonóm Területen kívül az ország összes területére elért, de az esetek túlnyomó többsége még mindig Hupej tartományra korlátozódik, ahol 2714 esetet tartanak nyilván. A második legsúlyosabban érintett déli Kuangtung tartományban 188 beteget diagnosztizáltak.

Hupej tartomány nagy részét a múlt hét vége óta lezárták annak érdekében, hogy megfékezzék a járvány terjedését, ám aggodalomra ad okot, hogy az első esetek jelentése és a tartomány székhelye, Vuhan lezárása között eltelt 24 napban a 11 milliós város lakosságának majdnem fele hagyta el a várost és utazott elsősorban a szomszédos tartományokba, illetve kisebb létszámban külföldre.

Nem járt Kínában a Németországban ápolt beteg

Nem Kínában, hanem helyben, Bajorországban betegedett meg a  járvány első németországi esete. A 33 éves férfi megbetegedése lehet az első olyan eset, amikor a vírus Kínán kívül terjed emberről emberre. Eddig rendre olyan embereknél mutatták ki a fertőzést, akik Kínában tartózkodnak vagy a közelmúltban jártak az ázsiai országban.

A bajorországi beteg egy autóipari cég munkatársa, egy kínai kolleganője fertőzhette meg, aki a múlt héten részt vett egy továbbképzésen a vállalat központjában. A sanghaji nő szervezetében hazatérése után mutatták ki a vírust. Németországi útja előtt nem sokkal meglátogatta szüleit a járvány gócpontja, Vuhan térségében.

A bajor hatóságok most igyekeznek feltárni, hogy kivel volt kapcsolatban a kínai nő és a megfertőzött bajor férfi, akit elkülönítve ápolnak egy müncheni klinikán.

Dél-Korea kimenekíti polgárait Vuhanból

Repülőgépeket küld Dél-Korea állampolgárainak kimenekítéséhez a kínai Vuhanba, ahol az új koronavírus okozta járvány felütötte a fejét, Kazahsztán pedig orvosi igazolást követel a közép-ázsiai országba beutazni kívánó kínaiaktól.

Szöul a kimenekítési tervről a kormány tegnapi rendkívüli ülésén határoztak. A repülőgépek csütörtökön és pénteken fogják evakuálni a kínai tartományban tartózkodó több száz dél-koreait. Közben Mun Dzse In államfő levelet küldött Hszi Csin-ping kínai elnöknek, amelyben ígéretet tett arra, hogy országa minden lehetséges segélyt megad a tüdőgyulladást okozó, halálos járvány felszámolásához.

Ezzel egyidejűleg a dél-koreai hatóságok bejelentették, hogy a betegségben megfertőződött negyedik dél-koreai 172 emberrel érintkezett. Az 55 éves betegnél hétfőn mutatták ki a kórt. A beteg a múlt kedden fordult orvoshoz, majd két napig otthon tartózkodott. Állapota rosszabbodott, ezt követően szállították egy, a főváros déli részén lévő  kórházba.

Az országban 15 embert vizsgálnak fertőzés gyanújával.

Kazahsztán tegnap bejelentette, hogy az ország vízumát kérő kínai állampolgároktól orvosi igazolást kérnek. Felfüggesztették az elektronikus vízumok kiadását azoknak, akik ezt korábban a határon igényelték. A kazah kormány egyúttal kéréssel fordult Pekinghez, hogy a Vuhanban tanuló 98 kazah diákot engedjék hazautazni.

Hongkong korlátozza a ki- és beutazást

Hongkong drasztikusan korátozza az utazást Kína szárazföldi része felől annak érdekében, hogy megakadályozza a Közép-Kínából induló új koronavírus terjedését. Carrie Lam hongkongi kormányzó tegnapi sajtótájékoztatóján bejelentette: felfüggesztik a közlekedést a várost a Kína szárazföldi részével összekötő két vasútvonalon, és nem adnak belépési engedélyt Hongkongba az egyénileg utazó kínai utasoknak sem. A Kínából érkező, valamint oda induló repülőjáratok számát a felére csökkentik, és mérséklik a határon átkelő buszjáratok számát is.

A különleges közigazgatási státussal bíró város törvényhozói pártállástól független arra kérték a kormányzatot, hogy teljes mértékben állítsa le a közlekedést az anyaország és Hongkong között. 
Peking beleegyezett, hogy felfüggeszti az egyéni utazási vízumok kibocsátását a kínai utasok számára. Az intézkedések csütörtök éjféltől lépnek életbe.

Hongkongban nyolc embernél diagnosztizálták az új koronavírus okozta fertőzést.

Határzár az orosz átkelőkön

Ideiglenesen beszüntette a határátkelést a Kínával szomszédos három orosz régió, az orosz turistairodák pedig leállították a kínai csoportok fogadását. A habarovszki, az amuri és a zsidó autonóm régió határán bevezetett intézkedés egyes források szerint február 1-jéig, mások szerint február 7-éig lesz érvényben. A karantén miatt mintegy 140 orosz polgár rekedt a járvány gócpontjának számító Hupej tartományban. Az orosz diplomaták tárgyalásokat folytatnak elszállításukról, ám a kínai hatóságok a külföldi állampolgárok esetében is ragaszkodnak a megelőző intézkedések betartásához.

Az orosz hatóság tegnap közölte, hogy eddig 103 olyan, légúti fertőzésben megbetegedett személyt vizsgáltak meg, akikről feltételezték, hogy betegségüket a vuhani eredetű koronavírus okozta. A gyanú a vizsgálatok során egyetlen esetben sem nyert megerősítést.