2024. április 20., szombat

Incidenssorozat Podgoricán

A montenegrói rendőrség több kísérletet is meghiúsított – Vučić és Đukanović hamarosan tárgyalóasztalhoz ül

Egy tucatnyi montenegrói szurkoló támadt egy szerb nemzetiségűre a podgoricai City kvart elnevezésű városnegyedében hétfőn este. A 19 éves J. V. könnyebb testi sérüléseket szenvedett. A támadás azért történt, mert szerb zászlót tartott kezében, más állítások szerint a szerb üdvözlésnek számító három ujjat mutatott fel az utcán. Az esetről videofelvétel készült, amely a közösségi hálókon is megjelent. Ezen a videofelvételen látható, hogy több mint tíz fiatal egy másik irányába rohan, megtámadják, az a földre esik, majd rúgásokkal folytatják a támadók az illető bántalmazását. Pillanatokon belül még két személy érkezik a helyszínre, s a montenegrói szurkolók abbahagyják a földre rogyott személy ütlegelését. A podgoricai rendőrség tegnap kereste az ismeretlen elkövetőket, de arról is beszámolt, hogy a város területén még két helyen próbálták huligánok csoportjai megkövezni gépjárművek egész sorát, a hatóság tagjai ezt sikeresen megakadályozták. Egy vendéglátóipari létesítmény falára gyűlöletkeltő falfirkát akartak festeni egyesek, ezt is megakadályozta a montenegrói rendőrség, ahogyan azt a kísérletet is, mellyel az említett szórakozóhely tulajdonosnőjét akarta megtámadni egy csoport.

Montenegróban a szerbek és a montenegróiak közötti viszonyok megromlottak a vallásszabadságról szóló törvény elfogadását követően, mely lehetővé teszi, hogy a szerb ortodox egyház tulajdonában lévő kolostorok, templomok és egyéb létesítmények visszakerüljenek állami kézbe, amennyiben az egyház nem tud évszázadokra visszamenően iratokat felmutatni arra vonatkozóan, hogy a saját tulajdonát képezik az említett ingatlanok. A becslések szerint a szerb egyház saját tulajdonának tekintett létesítményei közül mintegy kilencven százalék a montenegrói állam kezére juthat. A hívők hetek óta rendszeresen tüntetnek, Szerbiában is gyakoriak a támogató megmozdulások.

A legújabb podgoricai incidens kapcsán Belgrádban az államvezetőség keddre virradó éjjel összehívta a Nemzetbiztonsági Tanács ülését. Médiaértesülések szerint több mint két órán át tartott a megbeszélés, melyen az is elhangzott, hogy a montenegrói államvezetőségnek többet meg kellene tennie annak érdekében, hogy a szerbek és a montenegróiak között higgadtabbá váljon a helyzet, ehelyett éppen ezzel a céllal ellentétben álló kijelentések érkeznek az ottani hatalom részéről. A Tanács ülését követően az is kiszivárgott, hogy a szerb Biztonsági-Tájékoztatási Ügynökség (BIA) a montenegrói titkosszolgálat adataihoz való hozzáférést fogja kérni a lejátszódott incidens részleteinek megvilágítása érdekében.

Nebojša Stefanović belügyminiszter tegnapi nyilatkozatában arról beszélt, hogy a két ország vezetője hamarosan megbeszéléseket folytat egymással a kedélyek csillapítása érdekében. Aleksandar Vučić és Milo Đukanović rövidesen tárgyalóasztalhoz ül, jelentette be, ennek elsődleges célja a helyzet rendezése és a szerb közösség védelme Montenegróban. A belügyi tárcavezető kifejtette, hogy a régióban rosszabbodott a közbiztonság, dolgozni kell azon, hogy a béke és a biztonság határozza meg a jövőt. Nem pontosította, hogy mikor következik be ez a beszélgetés. Mint mondta, a jelen pillanatban még elemezni kell a helyzetet, meg kell állapítani, mi is történt valójában hétfőn este Podgorica utcáin. Mivel nagy a valószínűsége annak, hogy etnikai jellegű leszámolás történt, Szerbia politikai reakciót is tervez, ám ez a reakció is visszafogott lesz, s mindenekelőtt azt fogja hangsúlyozni, hogy a felkorbácsolt kedélyek csillapítására lenne most a legnagyobb szükség.