2024. április 23., kedd
TARTOMÁNYI KORMÁNY

További ötmillió dinár a montenegrói szerb intézményeknek

A tartományban kialakult politikai helyzetről már hónapok óta folyik az egyeztetés (Fotó: Ótos András)

A tartományi kormány épülete (Fotó: Ótos András)

A tartományi költségvetésből még ötmillió dinárt különítettek el a Montenegróban szerb nyelven sugárzott információtartalom támogatására. A tárca 2016-tól összesen 17,5 millió dinárral támogatta a montenegrói szerbek kultúrájának megőrzésére irányuló projektek megvalósítását.
– Támogatjuk az ott élő szerbek társadalmi munkáját, a nem kormányzati szervezeteket és más intézményeket is, amelyek elősegítik a szerb kultúra, hagyományok és a szerb nyelv ápolását. Olyan projekteket és programokat finanszírozunk, amelyek elősegítik a montenegrói szerbek identitásának megőrzését, ami egyértelműen veszélyben van, amint azt a közelmúltbeli események is bizonyítják – mondta Igor Mirović tartományi kormányfő.

Egymillió dinárt különítettek el a montenegrói Szerb Ház támogatására, 5,5 millió dinárt a szerb népviselet és hangszerek megvásárlására a Podgoricai Zavet civil szervezet számára, valamint 150 000 dinárt a Matica Srpska támogatására, és összesen 11 millió dinárt a tájékoztatási projektek végrehajtására.

A tartományi kormány az idén megduplázza mindazon montenegrói szerb intézmények és egyesületek támogatását, amelyek hozzájárulnak a szerb identitás fejlesztéséhez és megőrzéséhez – tette hozzá Mirović elnök.