2024. április 16., kedd

Több ezer tanár státusza rendeződik

A minisztérium a szakszervezetekkel és az iskolaszékekkel vitatja meg a foglalkoztatás kérdését

Mladen Šarčević oktatási miniszter nemrégiben bejelentette, hogy a hónap végén a minisztérium pályázatot ír ki, hogy az oktatásban állandó munkaviszonyban levők számát bővíteni tudják. Mai sajtótájékoztatóján megerősítette ezt, majd kihangsúlyozta, az eljárás már folyamatban van, a kormány munkacsoportja hamarosan döntést fog hozni ebben a kérdésben.

A miniszter elmondta, együttműködnek az oktatásban aktív szakszervezetekkel és az iskolaszékekkel, hogy valóban olyan munkaerőt tudjanak foglalkoztatni, akikre szükség van. Első körben megközelítőleg 5000 olyan alkalmazott számára nyílik lehetőség, akik 2014/2015-től dolgoznak az iskolákban határozott időre szóló szerződéssel, hogy rendeződjön a státuszuk. Majd azok kerülnek sorra, akik 2016-tól, illetve 2017-től dolgoznak az oktatásügyben határozott időre. Kiemelte ugyanakkor, hogy az egyetemi karokon és a szakfőiskolákon eddig a létszámstop az adminisztratív dolgozókat érintette, így több intézmény szükséges káder nélkül maradt, ezért a miniszter intézkedésével már lehetővé tette, hogy e téren is javuljon a helyzet.

Šarčević elmondta ugyanakkor, hogy várhatóan február végén azok helyzetére is igyekeznek megoldást találni, akiknek nincs meg a heti kötelező szükséges óraszámuk és több iskolában tanítanak. Számításai szerint már az év első felében sikerül rendezni, enyhíteni az elmúlt években felmerült káderhiányt.

 Arra az újságírói felvetésre válaszolva, miszerint nagyon magas a légszennyezés, ami esetleg indokolttá tehetné, hogy a diákok ne menjenek iskolába, Mladen Šarčević kiemelte, a légszennyezés kapcsán nem olyan rossz a helyzet, ami miatt a diákoknak ki kellene maradniuk az iskolából. Kihangsúlyozta, utasításokat adtak az iskoláknak, hogy a diákokkal ilyenkor tartózkodjanak minél kevesebbet a szabadban.

Kihangsúlyozta ugyanakkor, hogy az influenzajárvány időszakában a megbetegedésekre kell nagyobb figyelmet fordítani, így arra is utasították az iskolákat, hogy figyeljenek oda a gyakori kézmosásra, a higiéniai előírásokra és a tantermek gyakori szellőztetésére, hogy a betegségek terjedésének elejét vegyék.