2024. április 23., kedd

52 ezer szerb állampolgár kapott az EU területén tartózkodási engedélyt

Mit hozhat az elvándorlás megfékezését célzó stratégia?

Elkészült a 2021–2027-es időszakra vonatkozó stratégia javaslata, mely a szerbiai gazdasági migrációt lenne hivatott megfékezni. Danica Šantić egyetemi tanár, a szerbiai gazdasági vándorlásokat figyelemmel kísérő koordinációs testület tagja a Tanjugnak elmondta, hogy a javaslat hat intézkedést foglal magában, melyek a nagyarányú elvándorlást kellene megakadályozzák, vagy legalábbis enyhítsék.

illusztráció: pixabay

illusztráció: pixabay

Szavai és a javaslat szerint először is intézményesen, az eddiginél nagyobb mértékben kell a kérdéssel foglalkozni. Másodsorban adatbázist kell kialakítani a lakosság elvándorlásáról, valamint mélyrehatóan elemezni a migráció okait. A harmadik intézkedés az ország gazdasági és társadalmi fejlesztése lenne, míg a negyedik az oktatás összehangolása a piaci szükségletekkel. A testület ötödik javaslata szerint szorgalmazni kell a diaszpóra és az anyaország együttműködését anyagi és szellemi vonatkozásban egyaránt, a hatodik pedig a belső migráció célzott irányítása kellene legyen.

– A médiában különféle számokkal találkozni, de az elvándorlásról megbízható adatokat 2019 decemberében az Eurostat adott közre. Eszerint 52 ezer szerb állampolgár kapott az EU területén tartózkodási engedélyt – mondta, majd hozzáfűzte, hogy a magasan szakképzett lakosságra kell különösen odafigyelni, mert a legmobilisabbnak bizonyultak, és legkomolyabban ők gondolkoznak az elvándorlásról.

– A XX. század közepétől a mai napig intenzív migrációnak lehetünk szemtanúi az országban, amikor városba költözik a lakosság számottevő része, a falvak pedig elnéptelenednek. Az utóbbi időben a kisebb és közepes városok lakossága költözik a nagyokba, mint pl. Belgrádba, Újvidékre, Nišbe, így egyenletlenné vált a regionális fejlődés – hangsúlyozta Šantić.

A javaslat várhatóan két-három héten belül a szerb kormány előtt lesz, azt követően akcióterv készül, ami konkrét feladattal bízza meg a kormány tagjait.