2024. április 23., kedd

Újulhat a szerbiai roncsderbi

Júniustól betilthatják az euro–3-as besorolású autók behozatalát

Megszigorítják a járművekre vonatkozó környezetvédelmi intézkedéseket országunkban – tette közzé a szerbiai sajtó. A Novosti értesülései szerint júniustól már betilthatják az euro–3-as környezetvédelmi besorolású autók behozatalát, 2021 májusától pedig várhatóan fokozottan ellenőrzik a kipufogógázok összetételét is a műszaki vizsgákon.

Az államvezetés már korábban is tervezte az uniós környezetvédelmi mércéknek megfelelő járművek vásárlásának szorgalmazását. A nemrégiben országos szinten tapasztalt kritikus méretű légszennyezettség miatt azonban megsürgethetik a behozatali rendelkezés érvényesítését. Az új autók és alkatrészek forgalmazóinak szerbiai szövetsége értesülése szerint a korábban az év végére tervezett szigorításokat már júniustól életbe léptetheti a kormány. Goran Trivan környezetvédelmi miniszter ugyanis felvetette annak lehetőségét, hogy már az év közepén betilthatják az euro–3-as motorok behozatalát – nyilatkozta a Novosti napilapnak Miloš Petrović, a szövetség elnöke.

Az euro–3-as besorolású személygépkocsik behozatalára vonatkozó tilalom tulajdonképpen azt jelentené, hogy a jövőben nem lehetne 14 évnél régebbi autókat importálni. Országunkba tehát előreláthatólag a 2005 júniusa előtt gyártott járműveket lehet majd behozni külföldről, akkor kezdték ugyanis gyártani az euro–4-es motorokat. Ezzel a rendelkezéssel a továbbiakban „határon kívül maradnának” az olyan 2000 és 2005 között gyártott közkedvelt járművek mint a Golf 4-es, a Renault Megane és egyes Peugeot modelek (például a 307-es). Ezekért a használt autókért jelenleg 2500–3000 eurót fizetnek a vásárlók a szerbiai autópiacokon, a hasonló márkájú és évjáratú, ám euro–4-es motorral rendelkező személygépkocsik viszont átlag 500 euróval drágábbak. Ennyivel többet kellene tehát fizetnünk a használt autókért az év második felétől, ha érvényesítik a szigorítást.

A belgrádi Közlekedési Egyetem 2019-ben végzett felmérése szerint a szerbiai utakon futó járművek átlag 17 évesek, azaz a legtöbb esetben 2000 és 2005 között gyártott autókat vezetnek a lakosok. Az 1993-ban követelményként bevezetett euro–1-es, majd a három évvel később megjelent euro–2-es besorolású kocsikat követően 2000-től euro–3-asra emelték a környezetvédelmileg elfogadható mércét, amelyet 2005-ben már felcserélt az euro–4-es szabvány. A jelenleg is érvényben levő rendelkezések azonban csak egy évre rá, azaz 2006-ban váltak kötelezővé Európában. Az elsők között legyártott euro–4-es dízelmotorok viszont akkorra már három éve futottak az utakon. Három évre rá, 2009 szeptemberében pedig megjelent az euro–5-ös szabvány is.

Szerbiában azonban érthető okokból továbbra is a 15-20 éves autókat vásárolják leginkább az emberek. Tavaly 142 ezer használt autót hoztak be országunkba, s ezek közül több mint 110 ezer euro–3-as és euro–4-es jelzésű volt – ismertette az adatokat Boban Nikolić, a szerbiai új autók forgalmazóinak képviselője. Szerinte az Európa tagállamaiból kiselejtezett járművek a roncstelepek helyett többnyire Szerbiában kötnek ki. A szövetség titkára hangsúlyozta, hogy országunkban egy új személygépkocsi vásárlására öt használt autó értékesítése jut. Ennél csak Bulgáriában rosszabb a helyzet, ahol a megvásárolt új és a használt autók aránya 1:7.

A szerbiai sajtó értesülései szerint a környezetvédelmi minisztérium arra is felkérte az új autók és alkatrészek forgalmazóinak szerbiai szövetségét, hogy terjessze elő javaslatait az ökológiailag megfelelő járművek terjesztésére. Miloš Petrović elnök a Novostinak adott nyilatkozatában elmondta, hogy az euro–3-as autók behozatalára vonatkozó tilalom mellett javasolni fogják az elektromos autók vásárlásának állami szintű támogatását is: elsősorban az általános forgalmi adó eltörlését kérik.

A készülődő környezetvédelmi intézkedések másfél év múlva kiterjedhetnek a műszaki vizsga megszigorítására is – állítja a vrelegume.rs portál. Addig azonban utainkon még futhatnak az euro–3-as besorolású motorokkal meghajtott, korábban beszerzett járművek: kissé megszigorítva ugyan, de folytatódhat a szerbiai derbi Európa roncstelepén.