2024. március 29., péntek

Bringát a népnek!

Ködös, párás, hideg időjárás jellemezte az utóbbi hónapokat, a légszennyezettség a legtöbb városban olyan szintet ért el, ami káros az egészségre. Az Újvidéki Kerékpáros Kezdeményezés Egyesület ennek okán azt szeretné elérni, hogy az állam a taxisok támogatását követően segítse azokat is, akik kerékpárt szeretnének vásárolni. Az egyesület az új kerékpárok vásárlásáról szóló kezdeményezést beterjesztette a Környezetvédelmi Minisztériumnál és a kormánynál is.

Úgy gondolták, hogy ha az állam 8000 euróval képes támogatni a taxisokat az új járművek vásárlásában, akkor legalább 80 polgárnak is járhatna 100 eurós támogatás egy új kerékpár vásárlásánál.

A legegyszerűbb új bicikli az üzletekben kb. 15 000 dinárba kerül, ezt az összeget egy átlagos család esetében meglehetősen nehéz megspórolni. Persze, lehet hirdetéseket keresni, és akár a piacra is el lehet látogatni, de ez elég képlékeny. A hirdetések esetében nem biztos, hogy a vásárló azt kapja, amit az interneten kinézett magának, ha piacon vásárol, akkor viszont nagy az esélye annak, hogy valaki egy szép napon (amikor lazán tekergetünk) felismeri „elkötött” kedvencét. Mert ugye rengeteg a lopott bringa, és ezeket gyakran (egy kis átfestéssel) az ócskapiacokon értékesítik. Ha az állam támogatná a bringák vásárlását (az ötlet szerint ez egyszeri, 5000 dináros segély lenne), biztos, hogy többen döntenének a kétkerekűek mellett, egy jól menedzselt kampánnyal pedig sokan áttérhetnének az autózásról a tekerésre. Ezzel mindenki jól járna, hiszen a városokban csökkennének a dugók, csökkenne a légszennyezettség, kisebb lenne a zajszint, és a bringázók egészségének is jót tenne.

Az Újvidéki Kerékpáros Kezdeményezés Egyesület tervei szerint a polgárok 3-4 évente kérhetnének támogatást, amelynek az lenne a feltétele, hogy új biciklit vásároljanak, olyan felszereltséggel, amely eleget tesz a közlekedésbiztonsági előírásoknak. Az egyesület felmérései szerint Újvidéken kb. 30 000-en használnak kerékpárt, az elmúlt 10 évben háromszorosára nőtt a bringázók száma. A tartományi székváros területén kb. 100 kilométernyi kerékpárút húzódik, ami aránylag jó lefedettségnek számít, igaz, a kerékpárút-hálózat sokfelé kátyús, töredezett, több befektetésre lenne szükség a felújításokhoz. Jó tendenciának mondható, hogy Újvidéken minden nagyobb méretű utcaaszfaltozás alkalmával kerékpárutakat is kialakítanak, a sugárutak nagy részén, a Duna melletti sétány egész hosszán ma már kerékpárúton is lehet közlekedni.

A környezetkímélésen és az egészségesebb életmód mellett az új kerékpárok vásárlására tervezett támogatás a közlekedésbiztonság javítását is eredményezné, hiszen a lerobbant bringák túlnyomó többségén nincs világítás, és a fékek sem úgy fognak, ahogyan kellene.

A kezdeményezés tehát kiváló alkalom arra, hogy az állam végre tegyen egy konkrét lépést a tisztább környezetért és a közlekedésbiztonság javítása érdekében, és akár politikai pontként is elkönyvelhető lesz a hatalom részéről, de legalább lesz valami pozitív eredménye.