2024. március 29., péntek

Éremhullás a temerini borfesztiválon

Temerinben szombaton díjkiosztással és kóstolással ért véget a XXIII. Vince-napi Nemzetközi Borfesztivál.

Fotó: Góbor Béla

Fotó: Góbor Béla

A zsűri értékelése szerint 20 nagyarany-,142 arany-, 289 ezüst- és 220 bronzérmet osztottak ki, 106 bor készítőjét pedig elismerő oklevéllel jutalmaztak. A nagy vándorserleget a legtöbb érmet nyert bor készítője, és egyben a legmagasabb pontszámot elért bor (a 2017-es évjáratú cabernet sauvignon) készítője, a temerini Kabács Borház (tulajdonosa Kabács János) kapta. A legjobb fehérbornak járó serleget a bánostori Adamović Borház (chardonnay 2018) érdemelte ki. A fesztivál különdíjával az inđijai Ivaniš Borház 2017-es évjáratú cabernet borát jutalmazták.

A megnyitó és a köszöntők elhangzását kivetően Majoros Tibor nemzetközi okleveles borbíró értékelte a fesztiválra hozott rekordszámú borokat (szám szerint 777-et). A hazai borászatokon kívül Ukrajnából, Romániából, Szlovákiából, Magyarországról és Horvátországból érkeztek versenyborok, legtöbb fehérbor. Ami a minőséget illeti, a zsűri véleménye szerint a kistermelőknél még gondot jelent a boroknak a megfelelő kezelése, elsősorban a kénezés.

A legjobbak a vörösborok voltak. A nemzetközi zsűri a fahordóban érlelet nedűket részesítette előnyben. Ami a tavalyi évjáratot illeti, vidékünk időjárása és talaja nem kedvezett a szőlőtermelésnek. Nagy figyelmet kellett fordítani a növényvédelemre és a szüretelés idejére. Ennek tulajdonítható, hogy a legjobb borok a korábbi évjáratokból voltak – mondta a borszakértő.