2024. április 26., péntek

Tánccal, énekkel ünnepeltek

A szabadkai Ivan Sarić Műszaki Középiskola tornatermében rendezték meg a Nagy Prélót

A fennállásának 50. évfordulóját ünneplő Bunjevačko Kolo Horvát Művelődési Központ az idén is megrendezte a Nagy Prélót. Az eseményre szombaton került sor a szabadkai Ivan Sarić Műszaki Középiskola tornatermében, ahova tamburazenekarral várták a vendégeket. Az egybegyűlteket Denis Lipozenčić, a Nagy Préló szervezőbizottságának elnöke köszöntötte.

Tánccal ünnepeltek a Nagy Prélón (Fotó: Gergely Árpád)

Tánccal ünnepeltek a Nagy Prélón (Fotó: Gergely Árpád)

– Amikor a Bunjevačko Kolo vezetősége négy évvel ezelőtt a szervezőbizottság élére állított, nagy célokat tűztem ki, egyebek közt azt, hogy a Préló olyan legyen, mint most. Az első lépés volt elérni azt, hogy a Nagy Préló fontos és kihagyhatatlan eseménnyé váljon. Közös erővel ez sikerült. Az idei Prélóra nagyobb volt az érdeklődés, mint az előzőekben, az egybegyűltek száma meghaladta a hatszázat. A vendégeink a Prélóra immár örömmel hívják el a barátaikat és a munkatársaikat is, hogy ők is megtapasztalják azt, amire mindannyian büszkék vagyunk – hangsúlyozta Denis Lipozenčić.

Az egybegyűltekkel Milan Bošnjak, a horvát kormány határon túl élő horvátok központi állami irodájának a képviselője is megosztotta a gondolatait.

– Minden alkalommal nagy megtiszteltetés számomra Vajdaságba, Szerbiába jönni. Legyen szó az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Karán megnyílt Horvát Lektorátusról – amely a reményeink szerint továbbfejlődik és erősödik –, diáktalálkozókról, hagyományőrző rendezvényekről, tudományos tanácskozásokról, vagy a szerbiai horvátok stratégiai projektumait elősegítő kezdeményezésekről. A horvát államnak sokat jelentenek az országon kívül élő horvátok. Nagy örömünkre a vajdasági horvát egyesületek aktívak, a kulturális élet gazdag – hallottuk egyebek közt Milan Bošnjaktól.

A Nagy Prélót Jasna Vojnić, a Horvát Nemzeti Tanács elnöke nyitotta meg, akinek elmondása szerint a Bunjevačko Kolo ismét a régi fényében ragyog és nagyszámú tagsággal büszkélkedik.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

A Nagy Prélót ezúttal is látványos művelődési műsor, zenés- és táncprodukciók jellemezték, táncra perdültek a vendégek is. A külön kisszínpadra helyezett úgynevezett etnoszoba élőképet nyújtott a régi idők prélóiról, azaz itt játsszák el élőben azt, hogyan zajlott régen a préló. Idén is sor került versíró versenyre, amelyre tíz mű érkezett, a zsűri döntése értelmében pedig a Nagy Préló legszebb versét Nevena Mlinko írta, aki a helyszínen fel is olvasta alkotását. Az est folyamán megválasztották a Préló szépét is, a vacsorajegyek pedig tombolán vettek részt, így a vendégek közt ajándékokat is kisorsoltak. A vacsora hagyományosan krumpirača és fánk volt.