2024. április 24., szerda

Sírrongálás Csantavéren

A Csantavér nyugati oldalán, a Topolyai utcában lévő kis temetőben a hétvégén megrongáltak tizennyolc sírt. Nem hivatalos becslések szerint az anyagi kár több százezer dinárt tesz ki. A rendőrség még vasárnap délután azonosította a tetteseket.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

Dér Ferencet, a csantavéri Komval Közvállalat igazgatóját vasárnap reggel értesítették a történtekről, aki ennek nyomán a helyszínre sietett. Ő először a csantavéri rendőrállomás illetékeseit értesítette, akik a Szabadkai Rendőr Igazgatóság irányába továbbították az esetet. Nem sokkal később megérkeztek Szabadkáról a helyszínelők is.

– Hétfőn reggel voltam a rendőrségen, ahol megtudtam, hogy elfogták a tetteseket, és arra kértek bennünket, hogy csináljuk meg a pontos kárbejelentést. Ezt ma meg is tesszük, de az elsődleges becsléseink szerint több százezer dináros kárról beszélhetünk. Az elkövetők tizennyolc síremléket rongáltak meg a kis temető szélén lévő régi, több mint százéves síremlékek közül. A temetőnek ezen a részén ma már nincsenek temetések, sírkertként szolgál. Az ősök iránti tisztelettől vezérelve 7–8 évvel ezelőtt rendbe tettük, és azóta is gondját viseljük a területnek. Itt van néhány olyan sír is, amelyet még látogatnak a leszármazottak vagy távoli rokonok, de a legtöbbet mi gondozzuk – fogalmazott Dér Ferenc.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

A Komval igazgatója emellett azt is elmondta, hogy mivel ők vannak megbízva a temető gondozásával, igyekeznek minél hamarabb helyrehozni a megrongált síremlékeket. Az olyan síremlékeket, amelyeket kidöntöttek, vissza tudják állítani, de azokat, amelyek el is törtek, a tél miatt egyelőre nem tudják renoválni, ezzel meg kell várniuk a tavaszt.

A csantavériek a közösségi hálónak köszönhetően hamar hírt szereztek az esetről, ami közfelháborodást idézett elő, és a polgárok az elkövetők példás megbüntetését szorgalmazzák.

Az esettel kapcsolatban a Szabadkai Rendőr Igazgatóság hétfőn közleményt adott ki, amelyben arról értesítik a nyilvánosságot, hogy a Felső Ügyészség meghagyására bűnvádi feljelentést tettek két kiskorú ellen. Ugyanakkor arra kérik a polgárokat, hogy akiknek a tulajdonában van a megrongált sírhelyek valamelyike, személyesen jelentsék azt a Szabadkai Rendőr Igazgatóságnál.