2024. április 19., péntek

Vidám hangulat, lakodalmas mulatozás

Vőfélyek találkoztak Szabadkán

Mintegy huszonöt vőfély vett részt szombaton este a szabadkai Népkör MMK tizennegyedik hagyományőrző vőfélytalálkozóján. A batyubálos mulatozáson a hagyományos lakodalmi szokásokat elevenítették fel, álmenyaszonnyal és álvőlegénnyel, de valódi vőfélyekkel és zenekarokkal, igazi vendégekkel és jó hangulattal. A talpalávalót a Piros Ingesek és a Csantavéri Ifik húzták. Soós János szabadkai vőfély, a találkozó szervezője, újdonságokról is beszámolt.

A vőfélytalálkozó menyasszonya és vőlegénye (Gergely Árpád felvétele)

A vőfélytalálkozó menyasszonya és vőlegénye (Gergely Árpád felvétele)

– Kialakítottunk külön menyasszonyos és külön vőlegényes házat. A menyasszonyi háznál történik a kikérés, a búcsúztatás, azután átmennek a vőlegényes házhoz és így tovább. Először szerveztük meg ezt így, részben azért is, mert nagy volt az érdeklődés és szükség volt még teremre. A vőfélyek Vajdaság több településéről és Magyarországról is érkeztek, mondhatni fele-fele arányban és három hölgy vőfély is részt vesz a találkozón. Minden jelenetet más vőfély vezet, akik a saját szájízük szerint formálják a szövegeiket és ez nagyon érdekes. A vőfélyek szerepe azért fontos a lakodalmakban, mert ők vezénylik le az egész eseményt. Gyakorlottak, tudják mikor mi történik, és nincs ezzel leterhelve sem az ifjú pár, sem a szülők, sem a násznagyok. A vőfélyek teszik a dolgukat, ők pedig élvezhetik a lakodalmat. Ezek a találkozók is remek hangulatban telnek, ide vidám emberek jönnek, akik szeretnek mulatozni. Mi vőfélyek is barátkozunk, és akár el is lessünk egymástól néhány ügyes ötletet – hallottuk Soós Jánostól.

A találkozón részt vett Cser György nagykanizsai vőfély is.

– Zala megyéből érkeztem. Megközelítőleg tizenöt éve vagyok vőfély. Nagyon szeretem és fontosnak tartom a hagyományőrizést, kiváltképp a házasságkötést, ami a legszebb az életben. Nincs annál szebb, mint amikor egy fiatal nő és férfi összeházasodik és családot alapít.

Cser György nagykanizsai vőfély (Gergely Árpád felvétele)

Cser György nagykanizsai vőfély (Gergely Árpád felvétele)

Erre buzdít bennünket a Jóisten is. Tizenöt évig néptáncos voltam, a mai napig is tanítom a gyermekeket, most pedig egy nyugdíjas néptánccsoportot is vezetek. Úgy kezdtem vőfélykedni, hogy a színpadon lakodalmast táncoltunk, és az egyik legjobb barátom megkért, hogy segítsek neki a fia esküvője körüli teendőkben. Utánajártunk a szokásoknak és ez a lakodalom annyira jól sikerült, hogy már ott meghívtak két másikba. Ezzel beindult számomra a vőfélykedés. Először Földesen vettem részt a Kárpát-medencei vőfélytalálkozón, ahol Soós Jánossal is összebarátkoztunk. Ide Szabadkára, a Népkörbe, másodszor jöttem, és boldog vagyok, hogy itt lehetek. Nagyon jó az, hogy ez a találkozó nem a rivalizálásról szól, hanem inkább arról, hogy eltanuljunk egymástól szépet és a jót, hogy ezeket utána beépítsük a saját tudástárunkba, bővítsük a tudnivalókat, mert így sokkal színesebbé tehetjük a lakodalmakat. Nagyon kellenek a vőfélyek a lakodalmakban. Sajnos azt tapasztalom, hogy kiveszőben ez a sok szép hagyomány, ugyan kisebb településeken még élnek, de már nagyobb városokban leszűkült a vacsora bejelentésére, elhagyják a lánykikérést, a szülőktől való búcsúzkodást és a már a menyecsketáncot is – fejtette ki a lapunknak Cser György.