2024. április 25., csütörtök

A levegő szennyezettsége továbbra is nagy Szerbia-szerte

A légmozgás javíthat a helyzeten

Noha vasárnap óta Szerbia túlnyomó részén esett, illetve esik az eső, a hegyekben pedig havazott, a levegő szennyezettsége továbbra is nagy – jelenti a Tanjug. A Környezetvédelmi Ügynökség adatai szerint Belgrádban, Belcsényben, Nišben, Pancsován, Smederevón, Valjevóban, Borban és Kosjerićben nagyon szennyezett a levegő, ugyanakkor Szabadkán, Újvidéken és Užicén valamivel kedvezőbb a helyzet. Ugyanakkor a hétvégén a PM-10-es részecskék koncentrációja kifejezetten magas volt Belgrádban, Újvidéken és több nagyobb városban.

Filip Radović, az ügynökség igazgatója kijelentette, hogy a várható levegőmozgások és a havazás javíthat a helyzeten, ugyanakkor üdvözölte a kormány előrevetített rövid- és hosszútávú intézkedéseit, melyek hozzájárulhatnak a levegőmilyenség hosszútávú javításához.

Belgrád légszennyezettség tekintetében a hétvégén a világ vezető városai közé került, ugyanis Peking után a szerb fővárosban volt a legtöbb káros anyag a levegőben. A nem épp dicséretes lista vezetője jelenleg a mongóliai Ulánbátor, majd Peking, Szarajevó, Dakka, Senjang, Delhi, Kabul, Biskek, és Belgrád következnek.

A hét elején egyébként esőre számíthatunk, a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet jelentése szerint csütörtöktől várható szárazabb és napos idő, felmelegedéssel.