2024. április 20., szombat

Koronavírus Európában is

A világ huszonnégy országában megjelent a Kínából származó fertőzés – Folyamatosan nő az áldozatok és a betegek száma – Újabbnál újabb intézkedések Kínában
Franciaországban nem mérik a repülőtereken a testhőmérsékletet (Fotó: Beta/AP)

Franciaországban nem mérik a repülőtereken a testhőmérsékletet (Fotó: Beta/AP)

Lehetetlen pontos helyzetképet adni a kínai koronavírus terjedéséről, mivel óráról órára növekszik a halálos áldozatok és a fertőzöttek száma. Szombaton este még arról számoltak be a hírügynökségek, hogy 41 áldozatot követelt a betegség, és 1372 fertőzött személyt tartottak nyilván (világviszonylatban pedig 1400-nál többet); vasárnap reggel viszont már 56 halálos áldozatról és 1975 betegről szóltak a hírek. A megbetegedettek közül 324 ember állapota válságos. Az ország 31 tartományából 29-ben regisztráltak fertőzötteket.

Tegnap délutánig 24 országból jelentettek koronavírus-fertőzést, többek között Japánból, Dél-Koreából, Tajvanról, Thaiföldről, Vietnamból, Szaúd-Arábiából, Szingapúrból, az Egyesült Államokból, Ausztráliából és Franciaországból is. Franciaországban három fertőzött embert regisztráltak: egy Párizsban turistáskodó kínai házaspárt és egy Bordeaux-ban élő kínai származású francia férfit. Mindhárman a múlt héten érkeztek a fertőzés gócpontjának számító Vuhanból – jelentette szombaton a francia közrádió. Más európai országokkal ellentétben Franciaországban – az egészségügyi tanácsokat tartalmazó plakátok kifüggesztésén kívül – semmilyen ellenőrző intézkedést nem léptettek életbe a repülőtereken.

Közép-Kínában 56 millió ember mozgását korlátozzák a járvány megfékezése érdekében. A hatóságok mától, hétfőtől leállítják az összes csoportos utazást bel- és külföldre egyaránt, hogy meggátolják a járvány terjedését.

A kínai holdújévi ünnepek alatt, amelyek pénteken kezdődtek, rendszerint százmilliók kelnek útra Kínában, bel- és külföldre egyaránt. A vírus behurcolását elkerülendő a pekingi hatóságok vasárnaptól leállították a főváros és a tartományok, valamint a Peking környéki városok közötti távolsági buszjáratokat is. Vasárnaptól határozatlan időre leállították minden olyan gépjármű közlekedését a járvány fészkében, a 11 millió lakosú Vuhanban, amely nem létfontosságú. Bejelentették ezenkívül, hogy a már épülő kórházon túl egy másikat is felhúznak a városban a betegek gyógyítására.

Kína vasárnap betiltotta a vadállatok értékesítését, miután szakértők szerint az új koronavírus is vadon élő állatokról kerülhetett át emberre. A vadállatok, illetve vadhús árusítására bevezetett tilalom a piacokra, éttermekre és az online kereskedelemre egyaránt érvényes.

A televíziós tudósítások szerint a forrásokat és szakembereket a súlyos esetek kezelésére kijelölt kórházakba összpontosítják, nem fogják elhalasztani a gyógykezelést anyagi okokból, és biztosítják a szükséges gyógyászati anyagokat a fertőzés gócpontjába, Hupej tartományba és annak székvárosába, Vuhanba. A hatóságok gondoskodnak a vírus terjedésével kapcsolatos információk pontos, azonnali és átlátható közléséről.

Az új koronavírus elleni oltóanyagot fejlesztő kínai kutatóknak sikerült izolálniuk a jelenlegi járványt okozó vírustörzset, ami kulcsfontosságú lépés a vakcina felé – számolt be Hszü Ven-po, a járványügyi intézet illetékese. Szakértők azonban aláhúzták, hogy egyelőre nem tudnak túl sokat a kórokozóról.

A kínaiak igyekeznek bevásárolni, mert a közlekedés korlátozása miatt az ellátás is akadozhat (Fotó: Beta/AP)

A kínaiak igyekeznek bevásárolni, mert a közlekedés korlátozása miatt az ellátás is akadozhat (Fotó: Beta/AP)

A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság vezetője egy vasárnap megtartott sajtótájékoztatón elmondta: a hatóságok egyelőre csupán korlátozott ismeretekkel rendelkeznek a vírusról, és még a lehetséges mutációk okozta kockázatok is tisztázatlanok. Az atípusos tüdőgyulladás (SARS) vírussal ellentétben – amely egyébként szintén a koronavírus egy típusa –, a tavaly decemberben megjelent, új típusú koronavírus már a lappangási időszakban is fertőző, ami azt jelenti, hogy olyan ember is képes továbbadni a vírust a vele közeli kapcsolatba kerülőknek, akinél még semmilyen tünet nem jelentkezett. Bár a legújabb klinikai tesztek eredménye szerint a vírus egyre fertőzőbbé válik, a szigorú intézkedésekkel a járvány terjedését ebben az időszakban még alacsonyabb költséggel és gyorsabb ütemben lehet megállítani.

A bizottság igazgatója bejelentette: további ezer orvost és ápolót, valamint még több egészségügyi felszerelést küldenek Vuhanba, ahová már megérkezett a hétvégén odavezényelt több mint 1350 fős orvosi személyzet.

Szombaton egészségügyi vészhelyzetet hirdetett ki Hongkongban Carrie Lam kormányzó a koronavírus terjedése miatt. Ez azt is jelenti, hogy korlátozzák a terület fizikai kapcsolatát az anyaországgal. Miután pénteken elkezdődtek a holdújévi ünnepek, az iskolák egyébként is zárva tartanak hétfőtől, de az oktatási intézmények egészen február 17-éig nem is nyitnak ki újra Hongkongban. Teljesen leáll a légi és a gyorsvasúti közlekedés Hongkong és Vuhan között, és felfüggesztenek minden hivatalos látogatást Hongkong és Kína között a holdújévi ünnepek idejére. Hongkongban öt megerősített fertőzéses eset van, mindegyik köthető Vuhanhoz, valamint 122 embert tartanak kórházban fertőzés gyanújával.

A The Wall Street Journal című lap jelentette, hogy az Egyesült Államok ideiglenesen bezárja vuhani konzulátusát, és egy bérelt repülővel elszállítja a városból az ott tartózkodó állampolgárait, köztük diplomatákat és családtagjaikat, mintegy 230 embert. A járat több napi tárgyalás eredményeképpen kapott felszállási engedélyt a kínai hatóságoktól – írta a lap. Oroszország is tárgyalást folytat Kínával állampolgárainak esetleges evakuálásáról Vuhanból és Hupej tartományból – jelentette a RIA Novosztyi orosz hírügynökség szombaton, hozzátéve, hogy a képviselet sajtóattaséjának közlése szerint orosz állampolgárok nem fertőződtek meg a vírussal. Franciaország szintén tervezi állampolgárainak evakuálását Vuhanból. A Peugeot, Citroen és Opel gépkocsigyártókat magába foglaló PSA-csoport bejelentette, hogy hazaszállíttatja Kínából az ott dolgozó alkalmazottait és családtagjait.