2024. április 25., csütörtök

Pénz nélkül is rendezett számlák

Hamarosan Szerbiában is fizethetünk okostelefonnal

Nem tudjuk még mennyire lesz gyors a megvalósulás, de Szerbia is igyekszik felzárkózni a nemzetközi trendekhez, ami az instant fizetési módszerek terjedését illeti.

A QR-kód leolvasása telefonos alkalmazás segítségével is a gyorsfizetés egyik módja. Az ígéretek szerint mindannyiunk életét megkönnyíti ez a technikai eljárás. A fogyasztó előkapja telefonját a zsebéből, leolvassa az áru, illetve szolgáltatás QR-kódját, a pénz pedig azonnal átvándorol a számlájáról a célszemély számlájára.

Kártyás fizetés esetén napokig is eltarthat a tranzakció véghezvitele, attól eltekintve, hogy a számláról a pénz azonnal eltűnik, a cég napokig várakozhat a pénz megérkezésére. A készpénz őrzése és szállítása igen költséges, könnyen ellopható, ezért a legtöbb ország közös érdeke a gyorsfizetés terjesztése – mutatott rá a szolgáltatás előnyeire Dragana Stanić, a Szerbiai Nemzeti Bank (NBS) kormányzóhelyettese a Danas napilapnak.

– Leginkább a nemzetközi tapasztalatokra hagyatkoztunk, mikor a QR-kóddal történő fizetés használati szabályrendszerének alapjait fektettük le. A rendszer teljesen biztonságos – mondta az NBS kormányzóhelyettese.

Milan Kovačević gazdasági analitikus véleménye szerint az elektronikus úton történő pénzmozgás terjedésétől senkinek sem kell idegenkednie. Ez egy évek óta jól működő gyakorlat a fejlett külföldi országokban, ahol a forgalomban lévő pénzmennyiség már éve óta csökken.

– Minden korszerűsítés jó hír, viszont ehhez fel kell zárkóztatni a felhasználókat is – folytatta a hazai gazdasági elemző. Az ország jelentős részét még mindig a digitális írástudatlanság jellemzi, sok iskolában a gyerekek még mindig nagyon kismértékben érintkeznek a korszerű technikai vívmányokkal. A polgárok egy bizonyos része gyorsan feltalálja majd magát az új rendszerben, sokak számára viszont ez teljesen ismeretlen terület, ezért úgy gondolom, a megfelelő felzárkóztatásból az NBS-nek is kell majd vennie a részét valami módon.

A Szerb Köztársaság nemzeti stratégiája a 2019 és 2024 közötti időszakra az elektromos és mobilos bankolás kétszereződését feltételezi. Az eddigi adatok alapján Szerbiában is évről évre nő a gyorsfizetési eszközök lehetőségeit kihasználó polgárok száma. A múlt év folyamán kilencmillió tranzakció bonyolódott le interneten keresztül, ami egymillióval több, mint 2018-ban.

A szakemberek egybehangzó vélemény szerint a gyorsfizetés terjedésének több haszna is van, az elvárások szerint véget ér a hosszas sorban állás a postákon és bankokban. Mivel csökken a forgalomban lévő pénz mennyisége, jelentős lesz a kiadásmegtakarítás az NBS számára is.

A Magyar Nemzeti Bank Magyarországon 2017 elején hozta meg a döntést az azonnali fizetési rendszer létrehozásáról, majd 2019 márciusáról 2020 márciusára halasztotta annak elindulását. Az időpont kitolásának oka a bankok felkészületlensége volt. Szerbiában egyelőre csak az előkészítési folyamatok és egyeztetések zajlanak.