2024. április 25., csütörtök

Elérhető a bírósági elektronikus hirdetőtábla

Megtalálható rajta a végrehajtással kapcsolatos összes irat

Január 1-je óta működik a szerbiai bíróságok elektronikus hirdetőtáblája, az eTabla, melyet az Igazságügyi Minisztérium az USAID-dal, az amerikai kormány nemzetközi fejlesztési szervezetével együttműködve hozott létre – közölte a szaktárca.

A szerbiai bíróságok portálján, illetve az Igazságügyi Minisztérium honlapján (portal.sud.rs), az e-oglasne table nevű linkre rákattintva (etabla.sud.rs) a név és a személyazonosító szám (JMBG) beírását követően az ország minden polgára megtalálhatja mindazokat az iratokat, melyeket a bíróság vagy a végrehajtó nem tudott kézbesíteni nekik.

Mint a szaktárca már tavaly ősszel jelezte, mindazok, akik ellen valamilyen végrehajtási eljárás indult, most már néhány kattintással betekintést nyerhetnek az ügyükhöz kapcsolódó dokumentációba, és tájékozódhatnak az eljárás menetéről, az ügy állásáról.

A bíróságokon az eddigi hirdetőtáblákat az elektronikus táblák váltották fel, amivel a tárca megállapítása szerint növekedett az igazságszolgáltatás felelőssége, tökéletesedett működésének átláthatósága, erősödött az emberi jogok védelme, hiszen lehetővé vált a lakosok gyors és egyszerű tájékozódása az őket érintő ügyekről.

A rendszert tovább fejlesztik, és a tervek szerint a jövőben a polgárok – előzetes regisztráció útján – elektronikus levélben vagy SMS formájában informálódhatnak arról, hogy mikor jelenik meg a rájuk vonatkozó dokumentum az elektronikus hirdetőtáblán.