2024. március 29., péntek

Kostić hamarosan bekebelezheti a szerbiai Merkatort

Az egyik legügyesebb szerbiai üzletember, az MK-csoportosulás tulajdonosa, Miodrag Kostić folytatja birodalma terjeszkedését. A 021-es rádió értesülése szerint a nyár elejéig övé lehet a ljubljanai Merkator szerbiai részlege, a Merkator-S, melynek keretében három kereskedelmi lánc működik, a Merkator mellett az Idea és a Roda. Alapjában véve 320 üzletről van szó, melyek több mint száz szerbiai városban működnek. Ezzel a sikeres üzletember visszakanyarodna karrierje kezdeteihez, egy kereskedőház vezetéséhez, amivel impériuma kiépítését elkezdte szülővárosában, Verbászon.

Az AIK Bank – ugyancsak Kostić tulajdonában –, a napokban hagyta jóvá azt a 90 millió eurós hitelt a Merkator-S-nek, ami által a kereskedelmi vállalkozás sokkal jobb feltételekkel törlesztheti a meglevő kölcsöneit, és más rövidtávú kötelezettségeit.

Várhatólag júniusban lesz alkalom felvásárolni a Merkator-S részvényeinek 67 százlalékát. Tavaly ugyanis bírósági ítélkezés nyomán elkobozták a vállalat részvényeinek 67 százalékát, a törvényesség betartásának felülvizsgálata pedig még mindig a szlovén igazságszolgáltató szervek kezében van, de  számítások szerint az ügy kb. fél év múlva lezárul. Amennyiben az ítélet megszületik, megtörténhet, hogy a részvényeket tőzsdére viszik. Ez jó alkalom lesz arra, hogy a szerb rész Kostić „segítéségével” leváljon, azaz a szerb üzletember felvásárolja.

A Merkatornak 630 millió euró adóssága van, de szakértők szerint bevétele sem elhanyagolható.