2024. április 26., péntek

Újabb telt házas siker

Vastapssal jutalmazta a közönség a Mara Színház legújabb bemutatóját

Ebben az évben is a magyar kultúra mapján mutatta be legújabb előadását a Mara Amatőr Színház.

Fotó: Kiss Zoltán

Fotó: Kiss Zoltán

int már korábban is írtunk róla, egy vidám, de elgondolkodtató darabot tartogattak a nézők számára. Kárpáti Péter Pájinkás János című színműve egy cigány mesemondó révén azt mutatja be, hogy egy diktátor felemelkedése miképpen válik az emberek fejében jó és rossz erők epikus küzdelmét tematizáló, ugyanakkor a lényeget néha nagyon is jól megragadó mesévé. A drámában megjelenő mesebeliség a sárkányokkal és aranyhegyekkel persze túlzás, de pont ez a túlzás irányíthatja rá a figyelmünket a mítoszalkotás sajátos esztétikájára. Az álnépmese pedig jóllehet egyszerűsíti és elferdíti a valóságot, de ezt nemes, művészi értelemben teszi: újabb szemszögből képes megmutatni a jól ismertnek hitt történelmi tablót. A Pájinkás János forrása Ámi Lajos, akinek népmesei elemeket és a valós történelmet Münchausen bárót megszégyenítő túlzásokkal vegyítő történetei észrevétlenül belesimulnak Kárpáti Péter stílusába.

A darab rendezője, Molnár Róbert találóan osztotta ki a szerepeket a topolyai társulat tagjainak, nagyszerűen ráérezve, ki melyik alak bőrében tudná a legtöbbet nyújtani. A bemutató sikeréhez nagyban hozzájárult még a rendező sajátos rálátása a műre. Nyilvánvaló volt, hogy nem először találkozik vele. Elvárásait sikerült a színpadon is megvalósítania: szórakoztatta, ugyanakkor a kellő pillanatokban el is gondolkodtatta a szemlélőt, visszatérítve a harsány nevetésből a zord realitás talajára.

A mesélő alakjára nagyszerűen talált rá Szabó Erika, aki sokat segített a néhol szövevényes fordulatok könnyebb megértésében, csakúgy, mint a Mara legtapasztaltabb színészei: Petrás Gizella, aki ezúttal is magasan kitűnt a cár lányának, Gizellának megszemélyesítésével, illetve Sörfőző Károly, a fondorlatos, de egyben szánalmasan együgyű cár szerepében, valamint Bata Rozália mint szeszélyes vénasszony. Újabb kellemes meglepetést szerzett a nézőknek üdítő humorával az immár második darabjában színre lépő Janković Edit is „Nénnye”, illetve Világos Róbert az apa szerepében. Meglepően jól találták fel magukat a darabban a társulat új tagjai. Közülük mindenekelőtt a főszereplő Pájinkás János alakját magára öltő Mendrei Zsolt játéka múlta felül a várakozásokat, de szépen, fegyelmezetten játszottak a színpadon a többiek is: Pobrányi Anasztázia az anya, Győri László Nemtudomka, Dognár Brigitta a Kutyafejű, Uzelac Alexandra a Kétfejű sárkány megformálásában. A hangtechnikus és világosító Pécsi Adonisz volt, a könnyen mozgatható, találó díszletek Petrás Zoltán munkáját dicsérik.