2024. április 16., kedd

Szülőföld, anyanyelv, magyarság, összetartozás

Topolyai sikerek a Kárpát-medencei szintű esszéíró pályázaton

A Kárpát-medencében élő magyar fiatalok tehetségének kibontakoztatására adott lehetőséget a Palóc Magyar Társaság magyarságismereti esszéíró pályázata, melyet 24. alkalommal hirdettek meg, s melyre ezúttal 89 pályamunka érkezett.

A nyertes pályázók és a felkészítő tanáraik meghívást kaptak Budapestre, az ünnepélyes díjkiosztóra, melynek a Magyarság Háza adott otthont. A Vajdaságból beérkezett dolgozatok között szerepelt a topolyai fiataloké is, akik több díjat is kiérdemeltek. Éter P. Bettina magyartanárnő kíséretében a Mezőgazdasági Iskola öt tanulója is jelen volt az eredményhirdetésen. A jelenlévőket Z. Urbán Aladár, a Palóc Társaság elnöke és a Magyar Kultúra Lovagja köszöntötte. A magyar kultúra napja tiszteletére meghirdetett pályázatra beérkezett pályaműveket a Kolczonay Katalin egyetemi oktató vezette értékelő bizottság bírálta el. A versenyzők 8 témakörből válogatva fejthették ki gondolataikat a hazáról és a hazaszeretetről, az anyanyelvről, a kihalófélben levő mesterségekről, nemzeti összetartozásról.

A középiskolások csoportjában a Mezőgazdasági Iskola tanulói több elismerésben részesültek: 2. helyezett lett Kovács Szilveszter (III/6 osztály), harmadik díjat kapott Gellér Igor (I/6), Dudás Lázár (II/2) és Németh Viktor (IV/4) – mentoraik Vajda V. Annamária és Éter P. Bettina magyartanárnők voltak.

Különdíjban részesült: Fridrik Blanka (I/6), Úrfi Melissza (II/2), Móricz Mirella (II/2) és Éter Réka (II/6), őket Éter P. Bettina tanárnő mentorálta. Az oklevél mellett értékes könyvcsomagot kapott minden nyertes szerző.

Fáradhatatlan műhelymunkájáért, a több mint tíz éve a magyar kultúra szolgálatában végzett tevékenységéért a Palóc Társaság külön megjutalmazta Éter P. Bettina topolyai magyartanárnőt.