2024. április 20., szombat

Topolya lendületben

Interjú Fremond Árpáddal, a VMSZ községi elnökével
Fremond Árpád (Ótos András felvétele)

Fremond Árpád (Ótos András felvétele)

Választási évbe léptünk és ennek apropóján Fremond Árpádot, a Vajdasági Magyar Szövetség alelnökét, illetve a topolyai községi szervezet elnökét arra kértük, hogy értékelje az elmúlt időszakot.

 – Topolya község VMSZ-es vezetősége teljes egészében tartotta magát azokhoz a választási ígéreteihez, amiket kitűzött 2016-ban. A projektek esetében a legnagyobb sikerünk, hogy beindult a szennyvíztisztító projektje.

– Mindannyian tudjuk, hogy mekkora környezetvédelmi katasztrófát jelent Topolyán a Krivaja ügye. Erről Pásztor István elnök úr jelenlétében Igor Mirović tartományi kormányfő is meggyőződhetett, és ezután gyorsultak fel a folyamatok. Ebben a történetben az volt a fontos, hogy a Komgrad Kommunális Közvállalat tartalékainak köszönhetően Topolya biztosítani tudta a költségek önrészét, és a szükséges pénzügyi, adminisztrációs lépések után várjuk az építkezés kezdetét.

Mi történt gazdasági téren Topolyán?

– Múlt évben több olyan cégavató, vállalati terjeszkedés történt, ami bővítette Topolyán a munkahelyek számát, a közeljövőben várjuk még két cég startját az Ipari parkban. Mindez persze nem jöhetett volna létre a Prosperitati Alapívány integrátorokat támogató programja nélkül. A magyar kormány más téren is hozzájárult a községünkben zajló folyamatok, illetve a sportélet előmozdításához. Köszönettel tartozunk a Labdarúgó Akadémiáért és a stadion jelenleg is zajló építéséért. Mint ahogy a tetőszerkezeten végzett munkálatok után a szálloda további felújítására vonatkozóan is kaptunk ígéretet az idei évre vonatkozóan. Voltak persze akadályozó tényezőink is, amiket igyekeztünk hosszú távon gondolkodva kezelni, itt a Vénusz alapozása alkalmával felmerült problematikára gondolok.

Topolya, illetve a falvak tekintetében mik a további tervek?

– Köztársasági eszközökből az év első felében megkezdődik a Bajmoktól Topolyáig terjedő útszakasznak a felújítása, illetve szilárd burkolatot kap a Zentagunarast Gunarassal összekötő nyári út. A Budapest–Belgrád gyorsvasút Topolya községen áthaladó szakaszának kiépítése hatalmas munkát jelent majd a községben. Egyre inkább körvonalazódik az az elképzelés, hogy Topolya kapjon egy fedett sport- és közösségi rendezvényteret, egy sportcsarnokot. Ez egy a következő időszakra vonatkozó nagy beruházás lehet a községben. Bajsán kiépült a fürdő, a folytatása következik, Bácskossuthfalva és Pacsér is a fürdő- és gyógyturizmusra alapozza a jövőjét, Zentagunaras egy több funkciós rekreációs objektumban gondolkodik, Gunarason, illetve környékén az ifjúságot erősítik.

Hogyan készülnek az idei választásokra?

– Reálisan megvalósítható választási programban gondolkodunk, és ehhez kompetens emberekben, akik a már megkezdett lendületet szeretnék folytatni. Nem titkolt szándékunk, azt szeretnénk, ha a polgármester, vagyis községi elnöke továbbra is a VMSZ soraiból kerülne ki. Szerencsére a jelenlegi csapatból többen is alkalmasak arra, hogy vezessék az önkormányzatot. Egyelőre az biztos, hogy fiatal polgármesterjelöltünk lesz.

Tisztújítással indítottunk párton belül mind a központi, mind a helyi szervezetekben, illetve az ifjúsági csoportokban, és valamennyi szinten igyekeztünk a fiatalokat előtérbe helyezni és új embereket bevonni a munkánkba.

Milyen célokat jelöltek ki a következő időszakra vonatkozóan?

– Környezetvédelmi szempontból szeretnénk újításokat bevezetni, ezen elsősorban a légszennyezettséget mérő készülék felállítását értem, ami után konkrétan lereagálhatóak lesznek a problémás esetek. Topolya folyamatosan fejlődik, egy csodálatosan tiszta vizű tó vonzza minden nyáron fürdőzni a környékbelieket, ezért sem engedhetjük meg, hogy olykor csapnivaló legyen a levegő minősége a városban. Emellett a csapokból folyó ivóvíz minőségének javításán is munkálkodunk kell egy vízgyár kiépítésével. Miután elkezdett máködni a Regionális Hulladéktároló, idővel remélhetőleg megoldódik a falvakban is gyülemlő szeméthegyek problémája. A személyes véleményem az, hogy nagyobb hangsúlyt kell fektetni az emberek életminőségének a javítására, ami összetett feladat.

A vidékünkre jellemző közhangulatot lehet-e politikai szinten kezelni?

– A hétköznapok kihívásai sokszor passzivitásba, negatív életszemléletbe taszítják az egyént, és ez kivetül a közösségi szintre is. Sajnos a pesszimista életszemlélet túllép az országhatárokon, s az egész régióra jellemző. Mi ezt úgy tudjuk kezelni, hogy megtesszük a tőlünk telhetőt a feladataink terén, egymást támogatva. Bízunk abban, hogy a polgárok értékelni fogják ezt és az elmúlt négy év munkáját. Topolyán például a Vénusszal, a diákotthonnal, a szállodával és az ipari park bővítésével kapcsolatban tett lépéseinket. Persze azt is el kell fogadnunk, ha mindezzel valaki nem ért egyet. Nyilvánvalóan vannak még megoldásra váró feladataink, de szerintem egy fejlődő Topolyát láthatunk, és remélem a szavazás zöld utat ad majd számunkra a folytatáshoz. Bízom benne, hogy érzik az emberek a következő választás súlyát – mondta végül Fremond Árpád, és kiemlte azt is, hogy az elmúlt négy évben többször is történt revizori ellenőrzés a topolyai önkormányzat munkájával kapcsolatban, és mindannyiszor bebizonyosodott, hogy a törvényes előírásokat tiszteletben tartva végzi a munkáját.