2024. március 28., csütörtök
XIV. FÉRFI EB

Horvátország nyerte a maratoni ütközetet

Horvátország jutott elsőként a svéd–osztrák–norvég rendezésű, olimpiai kvalifikációs férfi kézilabda-Eb döntőjébe, miután a stockholmi első elődöntőben két hosszabbítás után 29:28-ra verte Norvégiát.

Eb-elődöntőhöz méltó összecsapáson feszült egymásnak a horvát és a norvég válogatott a stockholmi Tele2 Arénában. Számítani lehetett arra, hogy Lino Červar legénysége egy kevés gólos meccsben lesz érdekelt, ezért a védekezésre és a pörgős norvég kézilabda megakadályozására fogja alapozni a játékát. A kockás mezesek meg is tudták valósítani a tervezett forgatókönyvet, az első tíz perc után folyamatosan lépéselőnyben voltak. A kőkemény, Duvnjak vezényelte, kiállításokat is vállaló védekezést és Šego bravúros védéseit elöl a beálló Marić vezetésével viszonylag eredményes helyzetkihasználással párosították. Sagosenék szenvedtek a nem a szájízük szerint alakuló első félidőben, bár az MVP- és gólkirályi cím felé robogó fenomén a szoros fogásból is négyet vágott a pihenőig (10:12). A térfélcsere után Norvégia megmutatta, mégsem véletlenül tartották esélyesebbnek a szakértők. Sagosen további termelésével az északiak visszajöttek egálra, majd a vezetést is megszerezték az utolsó percekre fordulva (22:21), ám a rendes játékidő Duvnjak bombái után 23:23-as döntetlennel zárult. Elképesztő izgalmakat hozott a ráadás, amelynek utolsó pillanatában Duvnjak értékesített hetest élet-halál helyzetben – jöhetett az újabb kétszer öt perc. A drámai végjátékban 28:28-nál Šego hatalmasat hárított, majd a hátralévő néhány másodpercben Željko Musa egy félkontrából eldöntötte a meccset.

A második elődöntőn Spanyolország végig vezetve, a hajrában mégis izgulva két góllal, 34:32-re verte Szlovéniát.

Ma 16 órától Németország és Portugália küzd meg az 5. helyért, a 18.30-as bronzmeccsen Norvégia játszik Szlovéniával. A Spanyolország–Horvátország döntőre vasárnap 16.30-kor kerül sor.