2024. április 25., csütörtök
SAKK

Kínai címvédés

Vlagyivosztokban a rapidpartikban döntés született, Csü Ven-csün (Ju Wenjun) 2,5:1,5 arányban megnyerte Alekszandra Gorjacskina ellen a négyjátszmásra tervezett minimeccset, és megvédte világbajnoki címét. A kihívó jól kezdte a rapidmeccset, Gorjacskina az első partiban nyerést hagyott ki, a másodikban pedig gyalogelőnyös állását nem sikerült megnyernie. Talán ez is rányomhatta bélyegét a harmadik partira, amelyet elvesztett, és ismét hátrányba került. A negyedik partiban mindent megpróbált a kiegyenlítésért, de ez már nem jött össze. Ju Wenjun ezzel továbbra is világbajnok maradt, Gorjacskina pedig sajnálhatja a kihagyott nagy lehetőséget, hiszen az egész meccsen dominált, és a látottak alapján megérdemelte volna a végső győzelmet. Ez azonban mit sem von le Ju érdemeiből…

TORNYOS

Márkus az élre tört

Az új játéknapot követően Márkus Tibor félpontos előnyre tett szert Tornyos bajnokságán. Előbb döntetlenben egyezett meg a versenyt sokáig holtversenyben vezető Kis Bicskei Vendellel, majd legyőzte Kaszás Györgyöt és a korábbról elhalasztott partiban Kocsis Gábort is. Második helyen Brindza Dezső áll, aki első mérkőzésén kisebb meglepetésre kikapott Zoran Aškovičtól, de aztán Bacsa Zoltánnal szemben már nem ismert kegyelmet. A harmadik helyen jelenleg holtversenyben Kalmár Róbert és Bartha Áron osztoznak. Kalmár először váratlanul vereséget szenvedett Tomislav Malackótól, majd legyőzte a kisebb hullámvölgybe került Kis Bicskeit. Bartha pedig Kaszás és Kocsis legyőzésével jelezte, hogy nem mondott le az éremről.

A következő héten az elhalasztott partik pótlására kerül sor. A Kocsis–Lőrincz és a Lőrincz–Kis Bicskei mérkőzés lejátszását követően várható, hogy az élmezőny még jobban tömörül majd. Az utolsó fordulóra február 6-án kerül sor.

11. forduló: Kocsis–Piri Molnár Gábor 0:1, Kovačić–Kőrösi 1:0, Lőrincz–Bacsa 1:0, Brindza–Ašković 0:1, Malacko–Kalmár 1:0, Kis Bicskei–Márkus remi, Kaszás–Bartha 0:1. 12. forduló: Kocsis–Bartha 0:1, Márkus–Kaszás 1:0, Kalmár–Kis Bicskei 1:0, Ašković–Malacko remi, Bacsa–Brindza 0:1, Kőrösi–Lőrincz remi, Piri Molnár Gábor–Kovačić remi. Korábbról elhalasztott: Márkus–Kocsis 1:0

A pillanatnyi sorrend: Márkus 8,5, Brindza 8, Bartha és Kalmár 7,5 Kis Bicskei (–1) 7, Ašković és Kovačić 6,5, Malacko 6, Piri Molnár Gábor és Kaszás 5,5, Lőrincz (–2) 5, Bacsa 4, Kőrösi 2,5, Kocsis (–1) 2 pont.