2024. április 25., csütörtök

Él a vajdasági fa!

Megtartották a magyar kultúra napja délvidéki központi rendezvényét Zentán - Átadták a VMMSZ díjait

A magyar kultúra napja alkalmából vajdasági központi rendezvénysorozatot szerveztek Zentán. Az ünnepség kezdetén átadták rendeltetésének a zentai Művelődési Ház új közösségi terét, a délután folyamán pedig megtarották a már hagyományos Kárpát-medencei Kulturális Fórumot is a Zentai Magyar Kamaraszínház kamaratermében. A rendezvény témája a közösségek helyzetének ismerete, a hasonló érdeklődésűek összekapcsolása és egymás erősítése volt.

Az esti gálán kiosztották a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség díjait. Magyar Életfa díjat Csorba Bélának, a Milánovits házaspárnak, Krekity Olgának és Süveges Etának ítéltek oda. Aranyplakett díjat Pataki András rendező, a Soproni Színház igazgatója kapott. Csonti István csókai helytörténet-kutató, Kónya-Kovács Otília muzslyai újságíró, többszörösen díjazott mesemondó, népmeseműhely-vezető, Nagy Rózsa törökfalui közösség- és művelődésszervező, egyesületi vezető, Klenanc József gombosi közösség- és művelődésszervező és Sebők Valéria szabadkai népi iparművész pedig Plakett díjban részesült.

Az ünnepségen díjazták a legszebb vajdasági magyar könyveket is. A 2019. évi Vajdasági Szép Magyar Könyv Díjat Szőllőssy Balázs A Kilátó Presszóban című kötete érdemelte ki, amely a Symposion Polgárok Egyesületének kiadásában jelent meg. A legtöbb elismerést azonban a Forum Könyvkiadó Intézet vihette haza.

A zentai Művelődési Házban megtartott ünnepségén többek között Pirityiné Szabó Judit, a magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának kapcsolattartási főosztályvezetője is tiszteletét tette.