2024. április 18., csütörtök

Műtős maszk a Holdújév új divatja

Kínában beköszöntött a patkány éve - Az ünnepet beárnyékolja a koronavírus terjedése

A koronavírus terjedése árnyékot vet a kínai holdújévi ünnepségekre. Pekingben bezárták a templomokat, lezárták a Nagy Fal egyes részeit a látogatók elől, a nagyvárosok népszerű szórakozóhelyei, mint például a sanghaji Disneyland is zárva tart. A árvány már Kína 13 régióját elérte, és több tíz millió ember él pillanatnyilag szigorú zárlatban.

A holdújév az év legnagyobb ünnepe Kínában, millió utaznak ilyenkor országon belül, és jelentős a külföldi turisták száma is.

Malajziában a kínai közösség viszont együtt ünnepelte a patkány évét, és a várható gazdasági jólétet. Kuala Lumpurban a miniszterelnök és felesége is részt vett a kínai közösség ünnepségén.

A kínai zodiákus 12 állata közül a patkányról azt tartják, hogy évében anyagi jólét és gazdagodás vár az emberekre.

Észak-Koreában az ünnepség középpontjában a diktatúra egykori vezetői álltak. Az emberek Kim Ir Szen és Kim Dzsong Il óriási szobrához zarándokoltak, hogy virágot helyezzenek el lábaiknál. Észak-Koreában a hagyomány azt követeli, hogy minden ünnepen virágokkal fejezzék ki tiszteletüket és hűségüket Kim dinasztia előtt.

A régi holdújévi hagyományokból is él még néhány az országban, például aki teheti rizslepény-levest készít és ajándékot ad családtagjainak.