2024. április 25., csütörtök

Bocsánatot kért a holland kormányfő a zsidóktól

Először kért bocsánatot Hollandiában a miniszterelnök a zsidóktól a 2. világháborúban elkövetett bűnök miatt. Mark Rutte az auschwitzi haláltábor felszabadításának 75. évfordulója alkalmából rendezett amszterdami megemlékezésen mondott beszédet vasárnap.

„Most, amikor már csak az utolsó túlélők vannak közöttünk, a kormány nevében bocsánatot kérek a korabeli hatóságok cselekedeteiért. A holland kormány túl keveset tett a nácik által üldözött zsidó származású állampolgárok védelme érdekében. Volt némi ellenállás a németek parancsaival szemben a hollandok részéről, de összességében nem sok. Legtöbben passzívan elnézték, hogy honfitársaikat elkülönítették, és megfosztották őket emberi méltóságuktól" - hangsúlyozta Mark Rutte.

2012-ben Rutte még elutasította a holland jobboldali Szabadságpárt felhívását a bocsánatkérésre (azzal az indokkal, hogy 2000-ben a kormány már bocsánatot kért azért a "hűvös fogadásért", amelyben a náci koncentrációs táborokból visszatérő zsidó túlélőket részesítették).

1995-ben Beatrix holland királynő a jeruzsálemi knesszetben felszólalva "kivételesen kevésnek" nevezte azokat a holland állampolgárokat, akik segítettek az üldözöttek mentésében.

Hollandia megszállása alatt mintegy 107 ezer zsidót hurcoltak el a nácik koncentrációs táborokba. Közülük alig ötezren érték meg a táborok felszabadítását, és tértek haza. A német megszállás idején ugyanakkor mintegy 25 ezer zsidót honfitársaik bújtattak Hollandiában.