2024. április 24., szerda

„Az SZHP készen áll a választásokra”

Miloš Vučević szerint a Szerb Haladó Párt a társadalmi esélyegyenlőség híve

Amint az az év elején kiderült, a kormány még az idei választások előtt módosítaná az érvényben levő választási törvényt. Az államvezetés ugyanis a jelenlegi 5-ről 3 százalékra csökkentheti a parlamenti bejutási küszöböt. A módosítással a kisebb társadalmi támogatottságot élvező politikai formációknak könnyebb lesz bejutni a képviselőházba. Az ötletet a Szerb Haladó Párt vezetőségéből élesen bírálják, ezt korábban már Aleksandar Vučić, a párt elnöke is megerősítette. Az államfő ugyanis úgy látja, hogy mindez az ellenzék javát szolgálná, az SZHP-nak viszont károkat okozhatna. Meggyőződése azonban, hogy az egyelőre utcákon politizáló pártok a jövőben így majd komolyabban veszik munkájukat.

A szerb államfő álláspontját vasárnap Miloš Vučević, a párt alelnöke is megerősítette. Újvidék polgármestere szerint a haladók készen állnak a választásokra.
– A bejutási küszöb csökkentése arra mutat, hogy a Szerb Haladó Párt a társadalmi esélyegyenlőség híve, és arra törekszik, hogy a parlamentben minél több politikai párt kifejezhesse álláspontját. A cél, hogy a választásokon kifejezett közakarat minél hűebben tükrözze a parlament összetételét. Ezzel a politikai párbeszéd az utcákról visszatérne a parlamenti padsorokba, ahol eleve helye lenne – fejtette ki Vučević. Újvidék polgármestere elmondta azt is, hogy az SZHP a választási kampányában be fogja mutatni az eredményeit is, de főként a jövőbeli tervekre fektetik majd a hangsúlyt.

A párt alelnöke szerint nehéz kampánynak néznek elébe, amelyben meg szeretnék mutatni, hogy az SZHP egy fejlődő politikai tömörülés, amely felelősséget vállal a tetteiért.
– A jövőben még több energiát fektetünk a kevésbé jó döntéseink javítására, de teret biztosítunk a fiataljaink érvényesülésére is. Tisztában vagyunk azzal, hogy a lakosok legtömegesebb támogatottságát élvező pártként kötelességünk lelkiismeretesen végezni munkánkat – hangsúlyozta Vučević.

A Politika napilap számításai szerint a bejutási küszön csökkentése esetén, amennyiben a következő választáson 3 millió polgár járul az urnák elé, akkor a pártok parlamentbe jutásához az eddigi 150 ezer helyett már 90 ezer szavazat is elegendő lesz. A választásokra vonatkozó törvénymódosítást egy februárra tervezett rendkívüli ülésen fogadhatja el az államvezetés.