2024. április 25., csütörtök

Tízezer helyett ezer

A kisebbségi pártok a támogató aláírások csökkentését kérik a Szerbiai parlamenti választásokon

A Szerbiában élő nemzeti kisebbségek egyes pártjai azt javasolják, hogy csökkentsék a választásokon való részvételhez szükséges aláírások számát az eddigi 10 ezerről. A Večernje novosti belgrádi napilap tudósítása szerint a pártok képviselői azt hangsúlyozzák, hogy nehéz összegyűjteni 10 ezer aláírást, és az erre előirányzott 14 napos határidő is rövid. A választásokat megelőzően pedig gond van sorbanállásnál is, ugyanis csak bizonyos számú közjegyző jogosult az aláírások hitelesítésére.

Pacséron a Moša Pijade Általános Iskolában zajlott a szavazás (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Szavaznak a pacsériak (Archív: Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A lap szerint a Roma Párt és a Horvát Demokratikus Közösség képviselői úgy vélik, elegendő az 5000 aláírás is. A bosnyák Demokrata Akciópárt szerint 1000 támogató aláírás megszerzése után is biztosítani lehetne a nemzeti kisebbségek pártjainak a választásokon való részvételt, hiszen egy kisebbségi párt megalapításához is ennyi aláírás szükséges.

A kezdeményezés nem új, a kisebbségek korábban is kérték az aláírások számának csökkentését. Eddig azonban rendszeresen elutasították kérésüket, azzal az indokkal, hogy a kisebbségek esetében egy parlamenti hely is 10-15 ezer szavazatot ér, így a választásoknál sem gond összegyűjteni ennyi támogatói aláírást.