2024. április 20., szombat

Fókuszban a nagycsaládosok

Népességpolitikai intézkedések Vajdaságban

Predlag Vuletić tartományi szociálpolitikai, demográfiai és nemi egyenjogúsági titkár pénteken ismertette a tárca idei évre vonatkozó népességpolitikai intézkedéseit. Kiemelte, a népességcsökkenés és a népesség elöregedése továbbra is problémát jelent. A tartomány területén évente 10.000 emberrel több halt meg, mint amennyi született. Vajdaság lakosságának átlagéletkora 43. Az átlagos élettartam körülbelül 75 év.
– A demográfiai öregedésnek megvannak a következményei, különösen a gazdaság, az egészség és a szociális védelem területén. Az első negatív tendenciákat Vajdaságban 1989-ben észlelték. Ekkor jelentkeztek az első figyelmeztető jelek, de abban az időben nem határoztak meg népességpolitikát – hangsúlyozta Predlag Vuletić.

A a családok életkörülményeit javítanánk (Fotó: vojvodina.gov.rs)

A a családok életkörülményeit javítanánk (Fotó: vojvodina.gov.rs)

A tartományi titkár elmondta, a 2011-es népszámlálás szerint Vajdaságban 399 871 családot jegyeztek be. Ezek közül a családok közül 210 779-nek csak egy gyermeke (53%), 157 227 családnak kettő (39,3%), 25 917 családnak három gyereke született (6,5%), és csupán a családok 1%-ának volt négy utóda. A titkárság népességpolitikai programjának első pontja a többgyermekes családok lakhatására vonatkozik.
– Elsősorban a nem megfelelő lakásban élő családok lakhatási problémáit szeretnénk megoldani, valamint a családok életkörülményeit javítanánk azokban esetekben, amikor az anya harmadik vagy negyedik gyermekét szüli. Ezeknek a családoknak pályázati felhívás útján hagyjuk jóvá a megfelelő ingatlanvásárlásra, illetve a meglévő ingatlan bővítésére, felújítására, karbantartására szóló támogatást – ecsetelte a titkár.

Ezt az intézkedést 2018 óta hajtják végre. Abban az évben 63 millió dináros forrást különítettek el 55 család számára, 2019-ben 117 család részesült támogatásban, 2020-ban pedig összesen 300 millió dinárt terveznek erre az intézkedésre. Az első pályázatot február elején írják ki.

A népességpolitika második pontja alatt az anyasági támogatás szerepel, amely szerint pénzügyi támogatásban részesülnek azok a munkanélküli anyák, akinek a harmadik vagy a negyedik gyermeke fog megszületni. Az intézkedés 2019. január 1-jén lépett hatályba. Az idén 300 millió dinárt különítettek el erre a célra. A tervezett havi összeg két éven át 15 000,00 dinár.

Harmadik pontként a mesterséges megtermékenyítés költségeinek finanszírozására tért ki Vuletić.

A 2014 óta létező intézkedés alapján csak a második, a harmadik és az utána követő gyermekek mesterséges megtermékenyítési eljárását támogatták. Az idén azok a párok is jogosultak a támogatásra, akiknek nincs gyermekük, és kimerítették az Köztársasági Betegbiztosítási Alap (RFZO) által finanszírozott kísérleteket. Az új határozattal a nők maximális életkorát 42-ről 45 évre helyezték át.

Az új határozat a globális trendeket is követi, lehetővé téve az embriók fagyasztását, valamint a krioembryo-transzfer folyamatát, amelyet a titkárság 50 millió dinárral támogat az idén.
– Az intézkedések kerete 650 millió dinár, amely a titkárság költségvetésének több mint 60 százalékát teszi ki – mondta végezetül a titkár.