2024. április 19., péntek

Nyúltenyésztés okosan

A temerini Zélity család farmján 100 tapsifülest nevelnek

A temerini Zélity család már évek óta nyúltenyésztéssel foglalkozik, előtte tartottak sertéseket is, de mint mondták, jobban kifizetődik nyulat tartani. Zélity Attila a disznótartás előtt is foglalkozott nyulakkal, de aztán egy járvány elpusztította a tapsifülesek nagy részét, ezért áttért a sertéstartásra. A malacok azonban nem hoztak elég pénzt, így újra a nyulaknál kötött ki, és most már az egész család részt vesz a nyulak tartásában, gondozásában, jelenleg körülbelül 100 nyuszi él a családi „minifarmon”.

Attila és Laura az eredetileg sertéseknek épített ólban, most már nyulak között (Ótos András felvétele)

Attila és Laura az eredetileg sertéseknek épített ólban, most már nyulak között (Ótos András felvétele)

Attila elmondta, már legénykorában is foglalkozott nyúltartással.
– Akkor még főleg csak saját konyhára tartottuk őket, persze ha elszaporodtak, akkor jutott eladásra is. Később Temerinben több helyütt is felütötte a fejét a myxomatózis, amely megtizedelte mindenkinél a nyúlállományt, ezért úgy döntöttem, hogy egy ideig sertéseket tartok. Akkor abban hittem, hogy az öreg disznóban van pénz, a malacozásban van pénz, új ólakat építettem, sok pénzt belefektettem. Olyan nyolc-tíz évig tartottam sertéseket, 5-6 öreg disznóm volt, többet nem is bírtam volna, hiszen nincs földem, tehát meg kellett vásárolni a táplálékot. Aztán feleségemmel, Máriával arra jutottunk, hogy abbahagyjuk a sertéstartást. Megkérdezte tőlem, hogy te számolsz? Mondtam, én nem. Mert azt mondta, én számolok, eladtuk a malacokat, és tudod mit kerestünk rajta, 1000 dinárt darabján. És akkor ebben nincsenek benne a melegítő égők, a munkám… Ez volt olyan 3–4 évvel ezelőtt, és beláttam, hogy öreg disznókat tartani, és a malacok eladni, na ebben nincs pénz. Eladtam lassan az öreg disznókat, megtartottam egyet magunknak, de aztán attól is elálltam, úgy döntöttem, inkább felhagyok teljesen a disznótartással.

Hogy kezdett bele újra a nyúltartásba?
– Miután eladtam az összes disznót, az ólak megmaradtak, és kár lett volna csak úgy üresen hagyni őket, úgyhogy újra belevágtam a nyúltartásba. Nem fajtiszta nyulakat tartok, hanem keverem a német lepketarkát és a pannon fehéret. Most már négy éve csinálom, de sokkal elővigyázatosabb vagyok, mint azelőtt. Az interneten kísérem, milyen betegségek fenyegetik a nyulakat, sokat fektetek a megelőzésbe. Csak úgy lehet komolyan nyúltartással foglalkozni, ha az ember megelőzéssel is foglalkozik, folyamatosan adom nekik a szükséges vitaminokat, ásványi anyagokat.

A frizurás nyuszi a Kakastarajú, ő is a kedvencek közé tartozik, de néha hangosan morog (Ótos András felvétele)

A frizurás nyuszi a Kakastarajú, ő is a kedvencek közé tartozik, de néha hangosan morog (Ótos András felvétele)

Mennyire fizetődik ki a tenyésztés?
– Nem kell azt gondolni, hogy a nyulat költségek nélkül lehet tartani, szaporítani, sokan mondják, hogy annak elég a krumpli héja is. Aki komolyabban foglalkozik nyúltartással, és fontos neki, hogy minél előbb elérje a súlyt, annak be kell fektetni a vitaminokba, az ásványi anyagokba, fontos a magas fehérjetartalmú granulátum. Ha valamit kihagyunk ezek közül, akkor már nem fejlődik olyan szépen, de ha megadunk nekik mindent, akkor három és fél hónap alatt elérik a vágósúlyt. Mint mondtam, a német lepketarkát és a pannon fehér fajokat keverem, mivel kissé nagyobb fajták az új zélandinál és a kaliforniainál, és szaporábbak is. Három és fél hónap alatt elérik élősúlyban a három kilót, fölpucolva azonban egy kilót vesztenek a súlyukból. Én nem ketrecben tartom a nyulakat, hanem kibetonozott ólban, és szalmát teszek alájuk. A szalmából is kieszik, amire szükségük van, pl. a búzakalászt vagy a herét.

Hogyan folyik a nyulak értékesítése?
– Időről időre vágás történik, ekkor a faluban értékesítjük a nyulakat. Megvannak nagyjából az állandó vásárlóink, akik gyakran másoknak is vásárolnak, így több nyulat is elvisznek. A felpucolt nyúlnak fej nélkül 500 dinár a kilója. A megpucolt nyúlban van még a mája és a szíve is. Három–három és fél hónapos korukban vágom le őket, ezek igazi pecsenyenyulak. Általában minden hónapban van vágás.

Otthoni használatra mit készítenek nyúlból?
– Az egész család szereti a nyulat, sok mindent készítünk belőle. Otthoni használatra is sok nyulat használunk, én például készítek nyúlszalámit is. Ha hét nyulat felpucolok, akkor abból van 5 kiló tiszta darált hús, azzal, hogy ebből megmarad az első két combja meg az oldalas, ezt megsütjük. Az utóbbi időben készítettem nyúlkolbászt is, roston sütni.

Mennyi munka van a nyulakkal?
– Az egész család besegít, mert különben a rendes munkám mellett nem érkeznék. Abban az esetben, ha délutános vagyok, reggel 8-9 körül megetetem a nyulakat, ha délelőttös, akkor a lányomra vagy a feleségemre hárul a felelősség, ők etetnek. Az etetés nem úgy néz ki, hogy bedobok egy kis kaját, mert vizet is kell önteni minden ólba, szalmát kell helyezni a nyuszik alá. Aztán este olyan 7-8 óra körül újra etetés van, kb. egy órába telik, míg elvégzek mindent.

Mennyire érzékenyek a nyulak?
– Azért tartom a korábban említett fajták keverékét, mert nem annyira érzékenyek, mint a fajtiszta nyulak. Nagyon jól bírják a hideget és a meleget is, a legideálisabb hőmérséklet a számukra a 10–12 fok, egyedül a huzatra érzékenyek. A myxomatózis járványt a szúnyog terjeszti, télen soha sem jelenik meg ez a nyulakra veszélyes járvány, nyáron viszont fennáll a veszély. Én az utóbbi időben nem oltom őket, mert ennyi nyulat beoltani nem kifizetődő, akkor megint ott lennék, mint a malacokkal. Ehelyett a melegebb időszakokban rovarirtó sprayjel befújom az ólakat, és így megelőzöm a járványt. A többi betegséget úgy előzöm meg, hogy két hónapos korig, még gyengék, antibiotikumot és vitaminokat adagolok a vizükbe, de ezen kívül a nyúltáp is tartalmaz vitaminokat. Két hónap után már nincs szükség erre, mert megerősödnek.

Laura és Fehér, a kedvenc nyuszi (Ótos András felvétele)

Laura és Fehér, a kedvenc nyuszi (Ótos András felvétele)

Laura, Zélityék kisebbik lánya nagyon szereti a nyulakat, 12 éves, és sokat segít a nyulak tartása körüli munkában. Karolina, az idősebb testvér keveset van otthon, mert Zomborba jár középiskolába, és kollégista, így Laura ugrik be, ha etetni kell. Elmondása szerint nem esik nehezére, és szívesen foglalkozik a nyulakkal. Laura azonban nemcsak gondoskodni szeret a nyulakról, hanem szeret velük játszani is. Néha suttyomban beviszi a kedvencét a házba, habár ezt a szülők nem különösen „értékelik”. Ettől függetlenül, a kedvenc tapsifüles már bent is otthonosan érzi magát. Laura neveket is adott a kedvenc nyuszijainak, a hajas nyuszi a Kakastarajú, a szobába csempészett pedig a Fehér.

Mária, Attila felesége elmondta, a nyulat leginkább sütve eszik, de előző este bepácolja.
– A bőrét bevagdosom, fokhagymát és szalonnát tűzdelek bele, aztán jól beolajozom, majd jöhetnek a fűszerek. Ezután a hűtőszekrénybe teszem, és másnap aztán már mehet is a tepsibe, lefóliázom, hogy puha legyen, és csak egy kis vizet öntök alá. Mielőtt kész lenne, leveszem róla a fóliát, megpirítom, és bekenem házi tejföllel. Megy hozzá a krumplipüré és a rizs is, ki mit szeret. A nyúlból nagyon szeretjük a savanyúlevest is, de ha valaki ínyenckedni szeretne, sok más receptet is találhat az interneten.