2024. április 19., péntek

Királyként hódít a koronavírus

Minden, amit a koronavírusról tudni kell – Védekezhetünk-e ellene?

Egyre aggasztóbb hírek érkeznek a Kínában nemrég azonosított, súlyos tüdőgyulladást okozó koronavírussal kapcsolatban. A vasárnap közzétett adatok szerint világszerte eddig 56-an haltak meg a Vuhanból indult járványban, és csaknem 2000 fertőzöttet jegyeztek fel. A megbetegedettek közül több mint 300 ember állapota válságos, a gyanús esetek száma pedig már megközelíti a 2700-at – jelentették be tegnap a kínai egészségügyi hatóságok. A távol-keleti országokból érkező tudósításokhoz csatolt képeken szájmaszkos emberek tömkelegét fedezhetjük fel. Kérdés azonban, hogy mekkora védelmet nyújt a légzőszervek eltakarása a futótűzként terjedő kórral szemben?

Igyekeznek megfékezni a koronavírus terjedését (Illusztráció: pixabay.com)

Igyekeznek megfékezni a koronavírus terjedését (Illusztráció: pixabay.com)

A TITOKZATOS KORONAVÍRUS

Az egészségügyi hatóságok a rejtélyes kór első nyomait a 11 millió lakost számláló Vuhan városának belvárosi halpiacán fedezték fel. A kutatások arra utalnak, hogy a vírus a piacon árusított élő állatokról mutálódott, ahol többek között kígyókkal, denevérekkel, elhízott bambuszpatkányokkal és rókákkal is kereskednek.

Egy friss tanulmány szerint kínai kutatók több állat genetikai vizsgálata után megállapították, hogy nagy valószínűséggel kígyók lehetnek a vírus forrásai, amelyek többek között denevérrel is táplálkoznak. A fertőzés útja hasonló a SARS-járványnál tapasztaltakhoz, amely Ázsiában 2002-ben és 2003-ben terjedt el veszedelmes sebességgel. A SARS (severe acute respiratory syndrome – súlyos akut légzőszervi tünetegyüttes) összesen 37 országot érintett, mintegy 8100 ember betegedett meg, és 774 halálos áldozata volt a fertőzésnek.

A jelenlegi járványról a kínai hatóságok tavaly devember 31-én értesítették az Egészségügyi Világszervezetet. A fertőzést január 7-én a koronavírus egy még nem ismeretes válfajaként azonosították, és a 2019-nCoV nevet kapta. Hét olyan törzset ismernek a szakemberek, melyek az embernél is betegségeket okozhatnak, elsősorban felső légúti és az emésztőrendszert érintő panaszokat. A fertőzés leggyakoribb klinikai tünetei a magas láz, a száraz köhögés, a mellkasi fájdalom, a légzési nehézségek és a fáradékonyság. A tünetek a betegség korai stádiumában enyhék vagy közepesen erősek. A pontos diagnózis nehézkes, hisz a fertőzésre utaló jelek nagyon hasonlítanak a közönséges meghűlés vagy az influenza tüneteihez.

A vírus emberről emberre is képes terjedni, emiatt a fertőzés valószínűleg jóval gyorsabban és szélesebb körben képes elterjedni, mint azt korábban vélték - ezt Csung Nanszan, a kínai kormány szakértője jelentette be az állami televízióban. Az illetékesek szerint a lappangási idő akár 14 napig is eltarthat. A járvány terjedését tovább gyorsíthatja a kínai újév, amelynek alkalmából milliók kelnek útra.

A KORONAVÍRUS MÁR KÍNA 13 RÉGIÓJÁT ELÉRTE

A járvány kiindulópontjának számító Hupej tartomány a hétvégén legmagasabb fokú közegészségügyi válsághelyzetet hirdetett ki: kilenc városban közlekedési zárlatot vezettek be, és bezárták az összes óvodát és iskolát.

Vuhanban több száz munkás dolgozik egy 1000 páciens ellátásra alkalmas kórház felépítésén. Az előregyártott elemekből készülő épület felállítására hat napot szánnak, a kórház pedig a tervek szerint már február 3-án megkezdené a működését. Hsziao-vej, a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság igazgatója vasárnap bejelentette: további ezer orvost és ápolót, valamint még több egészségügyi felszerelést küldenek Vuhanba, ahová már megérkezett a hétvégén odavezényelt, több mint 1350 fős orvosi személyzet. A kormányzat emellett folyamatosan figyelemmel kíséri a vidéki települések helyzetét is, illetve a sok helyen fennálló egészségügyi készlethiány miatt az illetékes hatóságok minden lehetséges úton igyekeznek a felszerelések utánpótlását biztosítani – mondta.

A pénteken kezdődött holdújévi ünnepek idejére felfüggesztenek minden hivatalos látogatást Hongkong és Kína között, teljesen leáll a légi és a gyorsvasúti közlekedés is. Keri Lam kormányzó arra kérte a pekingi államtanácsot, hogy biztosítsa a városállam számára a megfelelő számú egészségügyi maszkot. Hongkongban egyébként öt megerősített fertőzéses esetről tudnak, és több mint 120 embert tartanak kórházban fertőzés gyanújával.

Kína vasárnap betiltotta a vadállatok értékesítését is. A tilalom a piacokra, éttermekre és a e-kereskedelemre egyaránt érvényes. Hétfőtől az összes bel- és külföldi csoportos utazást is leállítják a hatóságok a távol-keleti országban. A kínai idegenforgalmi társaság közleménye szerint az ország területén belül már pénteken beszüntették a csoportos utakat annak érdekében, hogy megfékezzék a járvány terjedését.

VILÁGSZINTEN TERJED A KÓR

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) már a múlt héten arra figyelmeztetett, hogy a távol-keleti ünnepek miatt megnövekedő utasszám jelentősen gyorsíthatja a járvány terjedését. Ez arra késztette a hatóságokat, hogy megkíséreljék kiszűrni a potenciális betegeket. Az európai reptereken az Ázsiából érkező utasok testhőmérsékletét ellenőrzik, és a gyanús eseteket haladéktalanul elkülönítik.

A zárlat és az alkalmazott szűrések ellenére Kína után Szaúd-Arábiában, az Amerika Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában, Franciaországban, Dél-Koreában és Vietnámban is megjelent a kór.

Szombaton egy észak-moszkvai szálloda nyolc vendégét magas lázzal szállítottak kórházba, jelenleg vizsgálat alatt állnak, hogy kiderüljön, a tüdőgyulladást okozó új koronavírus fertőzte-e meg őket – tájékoztatta a TASZSZ orosz hírügynökséget egy egészségügyi forrás.

Vasárnap Kanadában is bejelentették az első fertőzésgyanús esetet. Az ontariói egészségügyi hatóság egyik vezető tisztségviselője arról adott tájékoztatást, hogy a Vuhanból érkező ötvenes éveiben járó férfit a torontói Sunnybrook nevű kórházban ápolják és tartják elkülönítve.

Az első európai esetet Bordeaux-ban jelentették. Az SOS Médecins francia mentőszolgálat közölte, hogy a koronavírusra jellemző tünetek miatt megfigyelés alá helyeztek egy 48 éves férfit, aki Kínából Hollandián keresztül érkezett Franciaországba. A fertőzött 12 emberrel érintkezett. Később Párizs térségében is regisztráltak egy esetet.

A legutóbbi információk szerint az Egyesült Királyságban öt embert kezelnek a tüdőgyulladást okozó új koronavírusra jellemző fertőzési tünetekkel. A gyanús esetek közül négyet Skóciában, egyet Észak-Írországban vizsgálnak.

A RÉGIÓ SINCS BIZTONSÁGBAN

Szombaton koronavírussal fertőzött beteg érkezhetett Romániába is. A bukaresti reptérről kórházba szállítottak egy férfit, miután a repülőn jelezte, hogy rosszul van. Az utas korábban Kínában járt, ezért felmerült, hogy az új típusú koronavírussal fertőződött meg - írja a Maszol.

Ugyanekkor a szlován-horvát határon egy Vuhanból érkező autóbuszt tartóztatottak fel. A kínai turistákat átvizsgálták a horvát egészségügyi szervek, és miután nem találtak fertőzésgyanús jeleket, tanácsokkal látták el őket és továbbengedték.

Magyarországon még nem jelent meg a vírus, de a Nemzeti Népegészségügyi Központ felkészült a szükséges intézkedések megtételére és jelentési kötelezettséget ír elő az egészségügyi szolgáltatóknak, valamint a helyi hatóságoknak - közölte a központ szombat este az MTI-vel. A közleményben azt írták, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) megfogalmazta mindazokat a járványügyi kritériumokat, amelyek alapján eldönthető, melyik beteget kell az új koronavírus-fertőzéssel kapcsolatban gyanúsnak, illetve igazoltan fertőzöttnek tekinteni, emellett javaslatot tett a laboratóriumi teszteléshez is.

A kór egyelőre Szerbiát is elkerülte. Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter a Szerbiai RTV-nek vasárnap reggeli műsorában elmondta, hogy az eddigiekben csak egy gyanús esetet regisztráltak, de a kivizsgálásokat követően légúti fertőzést diagnosztizáltak a koronavírus gyanújával jelentkező kínai turistánál. Az egészségügyi minisztérium már korábban közölte, hogy elővigyázatosságból létrehozott egy telefonvonalat, amelyen bárki jelentkezhet, aki olyan területekről érkezik országunkba, amelyen megjelent az új kórokozó. A vonal azok számára létesült, akik bármilyen légzőszervi tüneteket észlelnek magukon, vagy gyanítják, hogy megfertőződhettek. A szám tárcsázását követően a védelmi felszereléssel ellátott sürgősségi orvoscsapat a helyszínre utazik, ellátja az egyént és elszállítja a megfelelő egészségügyi intézménybe, ahol megfigyelés alá helyezik, és amennyiben szükséges, tovább kezelik. Az illetékesek hangsúlyozzák, hogy mindezek csak óvintézkedések, országunkban továbbra sincs ok pánikra.

HOGYAN VÉDEKEZHETÜNK A KÓR ELLEN?

Az új vírusról meglehetősen keveset tudnak a szakemberek. A virológusok a világ minden táján dolgoznak azon, hogy a járvány megfékezése érdekében jobban megértsék a betegséget. Német kutatók például kidolgoztak egy olyan gyorstesztet, mellyel percek alatt meg lehet állapítani, hogy valóban a 2019-nCoV okozza-e a megfázásos tüneteket.

A koronavírus mutáns változatára még nem készült vakcina. A davosi Világgazdasági Fórumon egy szakértő azt állította, hogy a fertőzés kezelésére kialakított védőoltás első változatát a nyáron tesztelhetik, de egy évig is eltarthat, amíg a vakcinák elérhetővé válnak a gyógyszerpiacon. A kínai tudósok azonban már fejlesztik a világszerte terjedő új vírus ellenszerét – adta hírül a China Daily lap vasárnap. A kínai járványügyi központ szakemberei sikeresen izolálták a 2019-nCoV nevet viselő új vírust, és azon dolgoznak, hogy a legmegfelelőbb elemét használják fel az oltóanyag gyártásához.

A koronavírussal megfertőzöttek kezelési eljárása sem kidolgozott. Az Egészségügyi Világszervezet egyelőre csak arra szolgál útmutatóval, miként lehet megakadályozni a terjedését. A WHO javaslata szerint a fertőzés megelőzéséhez rendszeresen, alaposan kezet kell mosni, köhögéskor és tüsszentéskor el kell takarni a szájat és az orrot (pl. zsebkendővel vagy a könyökhajlattal), és kerülni kell a kapcsolatot azokkal, akik a felső légúti fertőzések egyértelmű tüneteit mutatják. Szakemberek szerint a szájmaszk használata sajnos nem biztosíték a fertőzés ellen, de csökkentheti annak kockázatát.