2024. március 28., csütörtök

Szerbiában is regisztráltak egy gyanús esetet

A vizsgálatokat követően kiderült, hogy nem koronavírussal fertőződött meg a kínai turista

Légúti fertőzést diagnosztizáltak a koronavírus gyanújával jelentkező kínai turistánál - jelentette be Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter a Szerbiai RTV-nek adott nyilatkozatában. 

A szóban forgó személy január 13-én érkezett meg Szerbiába, és 17-én jelentkeztek nála az első tünetek. Önmaga jelentkezett kivizsgálásra a belgrádi egészségügyi szerveknél, akik pár óra múlva már meg is állapíották, hogy nem a világszerte terjedő koronavírussal fertőződött meg. Az egészségügyi miniszter kiemelte, hogy Szerbia rendelkezik minden olyan eszközzel, amely a fertőzés felismeréséhez szükséges. A szakembereink két óra leforgása alatt meg tudják állapítani, hogy a beteg megfertőződött-e a koronavírus négy típusának egyikével - emelte ki Lončar.

A miniszter elmondta azt is, hogy országunkban jelenleg több mint 6000 influenzás beteget kezelnek, jelentősen több azonban a légúti fertőzések száma. A lakosokat továbbra is arra kérik, hogy tartsák magukat az általános előírásokhoz, amelyek szerint a megbetegedett személyeket - főként a gyerekeket - el kell különíteni a közösségből. Az elővigyázatosságból elrendelt látogatási tilalom pedig továbbra is érvényben marad a Szerbiai Klinikai és Sürgősségi Központokban - tette hozzá Lončar.

Az egészségügyi minisztérium már korábban közölte, hogy elővigyázatosságból létrehozott egy telefonvonalat, amelyen bárki jelentkezhet, aki olyan területekről érkezik országunkba, amelyen megjelent az új kórokozó. A 064/8945-235-as telefonszám azok számára létesült, akik bármilyen légzőszervi tüneteket észlelnek magukon, vagy gyanítják, hogy megfertőződhettek. A szám tárcsázását követően a védelmi felszereléssel ellátott sürgősségi orvoscsapat a helyszínre utazik, ellátja az egyént és elszállítja a megfelelő egészségügyi intézménybe, ahol megfigyelés alá helyezik, és amennyiben szükséges, tovább kezelik. Az illetékesek hangsúlyozzák, hogy mindezek csak óvintézkedések, országunkban továbbra sincs ok pánikra.