2024. április 23., kedd

Fölújítják a zombori piacot

Megújítják a vízvezetéket, a csatornahálózatot és az energiaellátást, de betonburkolatot és új közvilágítást is kap a tér

A minap kiírt közbeszerzési eljárásból ítélve az idén fölújítják a zöldségpiacot, közismert nevén a Láncokat. A város központi kereskedelmi csomópontját a szláv lakosság „pijaca u lancima” néven emlegeti, ezt egyszerűsítették a magyarok „Láncokra”.

A város népszerű közösségi tere a Láncok (Fekete J. József felvétele)

A város népszerű közösségi tere a Láncok (Fekete J. József felvétele)

Az idén 200 éves létesítményre rá is fér a rekonstrukció. A macskaköves tér járdáin csak alapos elővigyázatosság mellett lehet közlekedni, hepehupás, több helyen foghíjas a burkolat. A betonasztalokat megviselte az idő és az időjárás, a higiéniai körülmények sem fényesek. Az elárusítóhelyek bérlői a napsütés és az eső ellen maguk eszkábálta eszközökkel védekeznek, mindent összevetve nem egy esztétikai látványosság a mai Láncok.

Négy évvel ezelőtt hozott az akkor még létező városépítési igazgatóság egy átfogó tervet, ami alapján a jelenlegi csirkepiac helyén és többfunkciós épületet emeltek volna és oda költöztették volna a zöldségpiacot is, a Láncokat pedig bezárásra ítélték. A terv nem nyerte el sem a lakosság, sem a kofák tetszését, a most kiírt közbeszerzés szerint az önkormányzat el is állt a nagyra törő ötlettől.

A napóra 1852 óta mutatja az időt a piacon (Fekete J. József felvétele)

A napóra 1852 óta mutatja az időt a piacon (Fekete J. József felvétele)

Helyette egyenletes betonburkolatot kap a teljes piactér, megújítják a vízvezetéket, a csatornahálózatot és az energiaellátást, így új közkutakat és közvilágítást kap a Láncok. A jelenlegi betonasztalokat eltüntetik, helyükbe mozgatható elárusítóhelyeket állítanak. Ezek elmozdításával közösségi rendezvények helyszínévé lesz alakítható a piactér. Megújul a piac „védjegye”, maguk a láncok is. Kijavítják, illetve pótolják a hiányzó márványoszlopokat, a méretes vasláncokat viszont eredeti formában megtartják. Az ugyancsak a város védjegyének számító napóra előtti térségre egy szobortalapzatot is terveznek, de a kiírásból nem derül ki, kinek kíván ott szobrot állítani az önkormányzat.

A fölújításra váró piacot 1820-ban egy városi szenátor kezdeményezésére hozták létre a Szentháromság plébániatemplom, a ferences rendház és a városháza közti térségen. Kereken száz évre rá kerítették körül a térséget 25 márványoszloppal és a köztük lazán fölfüggesztett, masszív vaslánccal.
Újabb száz év elteltével újabb megújítás vár a Láncokra.