2024. március 29., péntek

Az árak nem változtak a fatelepeken

A hónap elejei lehűlés csak kisebb forgalomnövekedést eredményezett

Az óév szokatlanul enyhe idővel búcsúzott. Bár nagy havat és téli hideget az újév sem hozott, ebben a hónapban már tartóssá váltak az éjjeli fagyok és többször is zúzmarába borult városunk. Ez pedig azt jelenti, hogy több tüzelőanyagot kell raknunk a kályhába. A fatelepeken az árak és a forgalom iránt érdeklődtünk, ahol gyér forgalomról számoltak be lapunk számára. Az árakban december óta nem történt lényeges változás.

Fát általában kisebb tételben vásárolnak (Fotó: Gergely Árpád)

Fát általában kisebb tételben vásárolnak (Fotó: Gergely Árpád)

A Szeles és fiai fatelepen a fafajták közül az akác köbmétere 5600, a bükké pedig 5800 dinár. A szénfajták közül a lignit tonnája 7000 dinár, a szárított szén tonnája pedig 13 500 dinárba kerül. A forgalommal kapcsolatban elmondták, hogy újév után kicsivel többen vásároltak a fatelepen, de azóta újból gyér a forgalom. Főképp kisebb tételben vásárolnak náluk. Hozzátették, mivel a fatelepeken állandó jelleggel kapható fa, így a vásárlók általában nem vásárolnak nagyobb tételben, csak annyit, amennyi feltétlenül szükséges.

A Hepek fatelepen bükkfát árulnak, amelynek köbmétere 6000 dinár, a lignit tonnája 8000 dinár. Kérdésünkre elmondták, hogy a decemberi enyhe időt követő lehűlés náluk valamelyest érezteti hatását, és most több a vásárlójuk.

Jelenleg nincs nagy érdeklődés a szén iránt (Fotó: Gergely Árpád)

Jelenleg nincs nagy érdeklődés a szén iránt (Fotó: Gergely Árpád)

A Libis fatelepen az akácfa köbmétere 6000 dinárba, a bükkfáé pedig 6200 dinárba kerül. A fatelepen jelenleg nincs szén, de legutóbb a lignit tonnája 8000 dinár, a szárított széné pedig 14 000 dinár volt. Náluk is gyér a forgalom, ritkán, s akkor is csak egy-két köbméter fát vásárolnak. Hozzátették, hogy a korábbi évek tapasztalatai alapján nagyobb forgalomra inkább a májustól novemberig tartó időszakban számítanak.