2024. április 20., szombat

Épül a szennyvízvezeték Palicson

Az újonnan kiépített hálózatra eddig 45-en csatlakoztak

Jó ütemben halad a palicsi szennyvízhálózat kiépítése, tudtuk meg Sánta Csabától, a szabadkai Vízművek és Kommunális Közvállalat beruházási és fejlesztési részlegének vezetőjétől. Decemberben a hálózatra való csatlakoztatás is megkezdődött.

– A Vízművek munkatársai járják be azokat a helyeket, ahol technikailag adott a lehetőség a rákapcsolódásra. A bekötéseket egy másik kivitelező végzi, a mai napig 45 háztartás csatlakozott a hálózatra. A megváltozott csatornázási rendelet szerint a kiépítéstől és a használati engedély meglététől számított hat hónapon belül rá kell csatlakozniuk a lakosoknak, ami az adományozó külön kérése volt, hisz úgy látják, hogy a megtérülés akkor valósulhat meg, ha a lehető legtöbben használják a csatornahálózatot. Összesen mintegy 430 csatlakozást várunk – nyilatkozta lapunknak Sánta Csaba.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

A szakember emlékeztetett, hogy a Palicsi- és a Ludasi-tó biodiverzitásának és vizeinek védelme céljából 2017 novemberében került aláírásra a szerződés a német KfW bankkal, a szabadkai önkormányzattal, az építésügyi, közlekedési és infrastruktúrafejlesztési minisztériummal, a Szabadkai Vízművekkel és a Palics–Ludas Közvállalattal. A megvalósítás három, a Vízműveket érintő programon keresztül zajlik: a palicsi csatornázási hálózat továbbfejlesztése, a szennyvízhálózat nyomóvezetékének kiépítése a palicsi szennyvíztisztítótól a meglévő gravitációs vezetékig, illetve a tisztított víz tápanyag-redukciója.

– A csatornafejlesztésre 2 millió 70 ezer euró a támogatás, a szennyvíz-továbbításra 1 millió 350 ezer eurót irányoztak elő, míg a harmadik program esetében 330 ezer eurós beruházásról beszélhetünk. A szerződés értelmében a német bank kiválasztotta a Posch GmbH osztrák céget, amellyel a német–osztrák Setec vállalat alkot konzorciumot. Ők nézték át a rendelkezésre álló dokumentumokat, és adtak javaslatokat a kibővítésre. A beruházó elvárása, hogy az eddigi 70 százalékos rácsatlakoztatást legalább 98 százalékosra növeljük, ami a Vízművek és a város számára is nagy feladat. A KfW bank 2022-ig intenzíven ellenőrzi a megvalósulásokat, de utána is felügyelik majd azok működését – magyarázta Sánta Csaba.

Augusztus végén kezdődtek meg szennyvízhálózat kiépítésének előkészületei. Azóta mindennap három-négy, vagy hét-nyolc munkacsapat dolgozik egyszerre a terepen.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

– A mai napig 55–60 százalékban valósították meg a munkálatokat. Az építkezés az E5-ös út és a Horgosi útszakaszon történt azokban az utcákban, ahol eddig nem volt kiépítve a csatorna, illetve a nyomóvezeték kiépítése is folyamatban van a város felőli résztől a Hemos gyárig. Naponta 30 métert haladnak a munkálatokkal, ha jobbak az időjárási körülmények, akkor 40 méternyi csatornát építenek ki. A mostani alacsony hőmérséklet lassítja a munkát, mert a hegesztéseket fűtött helyen kell végezni, de a talajvíz mélysége is befolyásolja a folyamatot. Olyan szakaszhoz érkeztünk, ahol nagyon közel van a tó, ilyen például a Rijekai utca is. Ezeken a helyeken már egy méter alatt van talajvíz, a csatornát pedig legalább 1,3 méteres mélységbe kell lehelyezni. Itt biztosítani kell a talaj stabilitását, ezért nagyobb folyami kaviccsal és homokkal töltjük ki, a cső köré pedig filcanyagot tekerünk, hogy a további 50 évben is biztosítsuk a megmaradását – részletezte Sánta Csaba.

A bekötés teljes ára 27 ezer dinár, amit 24 hónapos lefizetésben is lehet törleszteni, de ha valaki egyszerre fizetné ki, akkor 20 százalékos kedvezményt kap.

– Összehasonlítva a többi infrastrukturális bekötéssel, a szennyvízhálózat bekötésének összege kedvezőnek mondható. Ha a bérekhez hasonlítjuk ezt az összeget, akkor megfigyelhetjük, hogy vannak, akik ezt nem engedhetik meg maguknak – mondta a beruházási és fejlesztési részleg vezetője.