2024. április 24., szerda

Több, mint tizennyolcezer látogató

Egy éve fogad látogatókat a szabadkai Zsinagóga

A felújított szabadkai Zsinagóga az előző év januárjától nyitotta meg kapuit a látogatók előtt. A műemléket azóta számos turistacsoport és egyéni látogató kereste föl. Emellett számos kulturális rendezvénynek is otthona volt az épület. Az eltelt évet Illés Hajnalka, a Szabadkai Zsinagóga Alapítvány koordinátora összegezte lapunk számára.

A turistákat a Zsinagóga egyedi magyar szecessziós stílusa nyűgözi le (Fotó: Gergely Árpád)

A turistákat a Zsinagóga egyedi magyar szecessziós stílusa nyűgözi le (Fotó: Gergely Árpád)

– Alapítványunk igazgatóbizottságának elnöke, Bunford Tivadar teljes mértékben meg van elégedve előző évi teljesítményünkkel. A Zsinagógában egy munkanap sem telt el úgy, hogy ne tért volna be hozzánk látogató. A 2019-es évben több, mint 18 ezer látogatónk volt. Legtöbben a tavasztól őszig tartó időszakban kerestek fel bennünket. Legtömegesebben belföldről érkeztek hozzánk. Szerbia szinte minden területéről csoportok és egyéni látogatók egyaránt eljöttek a Zsinagógába. Külföldről a legtöbb szervezett kirándulócsoport Magyarországról érkezett, de a régió más országaiból, Horvátországból, Romániából, akárcsak távolabbról, mint például Németországból vagy Franciaországból is felkerestek bennünket. A külföldi látogatók között sok volt a kínai turista is – összegezte Illés Hajnalka, és hozzátette, a Zsinagóga előző évéről egy kiadvány is megjelent.

A Zsinagóga kulturális események színtere is volt (Fotó: Gergely Árpád)

A Zsinagóga kulturális események színtere is volt (Fotó: Gergely Árpád)

A koordinátor elmondása szerint a turisták kívülről-belülről megcsodálják a Zsinagógát, lenyűgözi őket a zsidó templom egyedi magyar szecessziós stílusa. Illés Hajnalka azt is elmondta, hogy a turisták nemcsak egy gyors látogatásra térnek be a Zsinagógába, hanem akár egy órát is eltöltenek az épületben, megcsodálják az egyedi díszítéseket, fényképeket készítenek.

A Zsinagógába a látogatások mellett kulturális rendezvényeket is szerveztek. A koncertek sorát tavasszal Mága Zoltán hangversenye nyitotta meg. A legnagyobb rendezvény Miklósa Erika, Balázs-Piri Soma, Paskó Csaba és a Szegedi Szimfonikus Zenekar közös koncertje volt, amelyet a VM4K szervezett. A koncertet Orbán Viktor magyar miniszterelnök és felesége is megtekintette.

Az idei év is jól indult, a Zsinagógában megtartották az év első telt házas koncertjét, amelyen a Zágrábi vonósnégyes lépett fel.

A Zsinagóga kulturális események színtere is volt (Fotó: Gergely Árpád)

A Zsinagóga kulturális események színtere is volt (Fotó: Gergely Árpád)

– Az idei évre sok tervünk van, a legfontosabb az, hogy világszínvonalra emeljük mindazt, amit nyújtunk. Hogy világszínvonalú rendezvényeink legyenek és a napi látogatásokhoz is olyan nívót biztosítsunk, amelyek méltóak a hely szakralitásához, műemléki mivoltához. Talán túl nagy álmok ezek, de ezzel az első évvel bebizonyítottuk, hogy a Magyar Kormány közel hárommilliós beruházásával életet tudtunk lehelni a Zsinagógába – nyilatkozta Illés Hajnalka.

A koordinátor a fentiekhez hozzátette, hogy Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke előző év végén bejelentette, hogy 2020-ban felújításra kerül a Zsinagóga orgonája. Illés Hajnalka szerint ez lesz az idei év legnagyobb eseménye.