2024. április 24., szerda

Higany helyett nátriumos égők

Felújítják a közvilágítást Nagybecskereken

Ez év májusától javul a közvilágítás Nagybecskereken, akárcsak a városhoz tartozó 22 településen is – közölték a Városrendezési közvállalatban. A terv megvalósítása keretében 8400 égőt cserélnek le, aminek köszönhetően 70 százalékkal csökken majd az utcai villanyáram-fogyasztás. Nagybecskerek város évente 110 millió dinárt fizet a közvilágításra elhasznált villanyáramért.

Világosabb lesznek a város utcái (Kecskés István felvétele)

Világosabb lesznek a város utcái (Kecskés István felvétele)

Nagybecskerek ott volt az első szerbiai városok között, amelyekben elkészült a közvilágítás felújításának a terve, de ez ügyben 2002 óta nem történt semmi. Most végre elkezdődhet a munka, amely során lecserélik a higannyal működőket nátriumos izzókra. A leszerződött munka értéke 380 millió dinár. Az illetékesek szerint ez nagy előrelépés lesz, mivel ezáltal lényegesen kisebb lesz a villanyáram-fogyasztás, másrészt pedig a közvilágítás további karbantartása is sokkal egyszerűbb és hatékonyabb lesz. A beruházás részeként a trafóállomásokból széthelyeznek 358 irányítószekrényt. Mindez pedig lehetővé teszi a hibák elhárítását, és a közvilágítás működési idejének a hatékonyabb irányítását is. Vagyis 22 óra után a rendszerben csökkentik a feszültséget, akárcsak éjfél után, hogy aztán öt órától megint szokásos kapacitással működjön a rendszer. Összességében ez mintegy 60-70 százalékos megtakarítást hoz majd.

Egyébként a nátriummal működő égők jóval olcsóbbak az eddigieknél, könnyebb a cseréjük és a karbantartásuk, de a ködben is jobban láthatók. A másik lehetőség az úgynevezett LED-es izzók bevezetése lett volna, de ez a beruházás túl drága volt: az előszámla szerint legalább 600 millió dinárba került volna.

Nagybecskerek város területén 15 ezer világítótest van, abból mintegy háromezer LED-es. Így ez alkalommal 8400 égőt kell majd lecserélni. Eddig gondot okozott az is, hogy a közvilágítás irányítása jórészt a trafóállomásokból történik, azok viszont a Szerbiai Áramelosztó tulajdonában vannak. Mivel eddig csak 89 irányítószekrény sikerült kihelyezni, így meghibásodás esetén a Városrendezési közvállalatnak legtöbbször előbb az Áramelosztóhoz kell hogy forduljon, ami nagyban lassítja a hiba elhárítását. A mostani felújítás keretében a trafókból kihelyezik az összes irányítószekrényt.