2024. április 24., szerda
SPORTHÍREK

A rájátszás dönt!

SAKK

Hatalmas bravúrt vitt véghez Alekszandra Gorjacskina: a világbajnoki páros meccs utolsó, 12. partiját a 60. lépésben megnyerte Csü Ven-csün (Ju Wenjun) ellen, ezzel 6:6-ra kiegyenlítette a párharcot, és kiharcolta a rájátszást, ahol ma előbb rapid-, illetve ha itt sem születik döntés, akkor villámpartik döntenek a végső győztes kilétéről. Az utolsó parti előtt Ju egypontos előnnyel ülhetett asztalhoz, és a döntetlen is elegendő lett volna neki a címe megvédéséhez. Gorjacskina világossal a megnyitásból nem tudott előnyt szerezni, sőt ellenfele futópárhoz jutott, és kényelmesen állt, a középjátékban azonban Ju hibázott, gyaloghátrányba került, és ezt Gorjacskina mesterien kihasználta.

TÉLI IFJÚSÁGI OLIMPIA

Hat magyar, egy szerb érem

Nagy Laura és a kanadai Nathan Young aranyérmet nyert a curlingesek vegyes páros versenyében a Lausanne-ban zajló téli ifjúsági olimpia utolsó versenynapján. A magyar–kanadai a fináléban az orosz Nyikolaj Liszakov és a francia Chana Beitone alkotta páros felett diadalmaskodott 9:5-re. Ez a hatodik magyar érem és a második arany a mostani játékokon. Múlt szerdán a jégkorong 3×3-as változatában Hegedüs Levente első, Márton Luca második, Ivády Milán és Metzler Regina, valamint a műkorcsolyázó Schermann Regina – csapatban – harmadik lett. A 3. téli ifjúsági játékokon 79 ország mintegy 1880, 15 és 18 év közötti sportolója vett részt, köztük 23 magyar és 6 szerbiai versenyző. Szerbia egy ezüstéremmel gazdagodott: Matija Dinić a 3×3-as jégkorongszakágban ezüstérmet szerzet.

KÜLFÖLDI LABDARÚGÁS

Kettőből kettő a kapuba

A Burnley-nek kettő kaput eltaláló lövése volt idegenben a PL 24. fordulójában a Manchester United ellen, a Vörös Ördögök pechjére azonban mindkettőből gól született. Solskjær alakulata Rashford sérülésével gólképtelenné vált, ez pedig rossz előjel lehet a bajnoki hajrára fordulva. A vendégek győzelmével érdekes helyzet alakult ki Angliában: az 5., még európai kupaszereplést érő helyen levő MU és a 14. Newcastle között mindössze 4 pont a különbség. A Tottenham nyögvenyelősen ugyan, de legyőzte a sereghajtó Norwichot, így Mourinhóék pontszámban beérték a gyöngébbik manchesteri alakulatot.

Az olaszoknál a Juventus a vártnál könnyebben 3:1-re nyert a kupa negyeddöntőjében a Roma ellen. A fővárosiak egyetlen gólja is a véletlen szüleménye, a labda ugyanis Buffon hátáról pattant a kapuba. Spanyolországban a Copa del Rey tizenhatoddöntőjében alaposan megszenvedtek a nagyok. A Barcelona az Ibizát 2:1-gyel, a Real Madrid az Unionistast 3:1-gyel múlta felül, de az élvonalbeli gárdák csak a hajrában tudták bebiztosítani győzelmüket. Az Elche és az Athletic összecsapásán utóbbi együttes tizenegyesekkel harcolta ki a továbbjutást.

A szakállkirály és Joker: a szerb mellől hiányoztak a sérült alapemberek (Fotó: Beta/AP)

A szakállkirály és Joker: a szerb mellől hiányoztak a sérült alapemberek (Fotó: Beta/AP)

NBA

Túl erős volt a Rockets

121:105-re verte a Houston a továbbra is sérülésekkel (Murray, Harris, Millsap, Plumlee) küzdő Denvert a nyugati főcsoport rangadóján, Nikola Jokićék a második negyedben összeszedett komoly hátrányt nem tudták ledolgozni. A Rocketsnél Westbrook 28, Harden 27 pontot szórt. Öröm az ürömben, hogy a szerb szezonja nyolcadik tripla dupláját írta be (19-12-10). A Sacramento Detroitban is elvérzett (127:106), amivel Nemanja Bjelicáék immár a nyugati főcsoport utolsó előtti helyére csúsztak. „Bjeli” mérlege 14 pont, 9 lepattanó és 5 assziszt volt, Bogdanović 19 pontnál állt meg.

Sérülése után először lépett pályára a hatalmas tehetségnek tartott Zion Williamson. A New Orleans 19 éves kosarasa 18 perc alatt 22 pontot szerzett, a Pelicans egyébként kikapott a San Antoniótól (117:121).